До Дніпра приїде Мандрівний культурний шелтер Луганщини: програма заходів

До Дніпра приїде Мандрівний культурний шелтер Луганщини: програма заходів

Освітньо-культурний проєкт Мандрівний культурний шелтер Луганщини проведе три заходи у Дніпрі.

Про це йдеться на сторінці проєкту у Фейсбуці.

Упродовж трьох днів, 26-28 серпня, шелтер проведе події у різних форматах. Це антилекція з української літератури, публічна дискусія щодо культурної деокупації та фотовиставка «Мандрівний Старобільськ».

Креатори ідеї – ГО «Луганське обласне відділення УБА» та Луганська обласна універсальна наукова бібліотека. Партнери – Центр сучасної культури у Дніпрі (DCCC) та Дніпровська Центральна міська бібліотека.

«Місія такого шелтера – об’єднати переселенців з місцевими спільнотами у форматах живого спілкування, дати майданчик для обміну думок, нетворкінгу, пошуку натхнення, зрештою, спільного відпочинку», - зазначили організатори.

Публічна дискусія «Культурна деокупація: з чого починати?» відбудеться 26 серпня о 17:00 у Центрі сучасної культури у Дніпрі (DCCC) на Крутогірному узвозі, 21a.

 «У форматі «вільного мікрофона» говоримо із запрошеними спікерами та іншими гостями про роль спільнот у культурній деокупації, інструменти та формати взаємодії між людьми», - йдеться у повідомленні.

 Фотовиставка «Мандрівний Старобільськ» пройде 27 серпня, з 17:00 по 20:00, за тією ж локацією.

 Подія об’єднуватиме в собі три формати:

  • Фотовиставку краєвидів Старобільщини від луганських фотографів.
  • Квартирник за участі музикантів і поетів з Луганщини та Дніпра, серед них: гурт NERA, виконавці й автори пісень Макс Параграф, Сергій Летучий, поет/ки Антон Жданкін, Анастасія Теплякова і Настуня Літаш.
  • Творчу майстерню для дітей і батьків.

Антилекція з української літератури «ВитвірUA» відбудеться 28 серпня о 16:00 у Дніпровській Центральній міській бібліотеці на вул. Воскресенській, 23 (приміщення Бібліотеки української діаспори імені Джона Маккейна, 1 поверх).

«Знайомимося або переосмислюємо твори домодерного і модерного укрліту. Уявляємо українську соціальну мережу «ВитвірUA», яку населяють персонажі різних творів, і знайомимося з різними приватними групами. На цій антилекції ловитимемо вайб із «Меланхолійним вальсом» Ольги Кобилянської, «Лихими людьми» Панаса Мирного і «Доктором Серафікусом» Віктора Домонтовича», - додали організатори.

Вхід на всі три події - вільний.

Для довідки. Мандрівний культурний шелтер – освітньо-культурний проєкт, що реалізовується за фінансової підтримки програмою «Culture Helps / Культура допомагає», яка імплементується Іншою Освітою спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

Нагадаємо, начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор розповів про підтримку культурного фронту Луганщини.