Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги: цього року буде ще більше

Євросоюз виділив Україні 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги: цього року буде ще більше

Євросоюз надав Україні черговий транш у 1,5 млрд євро на мікрофінансову допомогу (МФД).

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ми підтримуємо Україну в її зусиллях відновити та зберегти державу. Сьогодні ми перерахували нові €1,5 мільярда Україні. І буде більше, цього року та пізніше", - додала вона.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив, що у цілому у 2023 році Україна отримала вже 12 млрд євро пільгового кредитного фінансування макрофінансової допомоги із передбачених цією програмою 18 млрд євро.

"Термін погашення кредиту складає 35 років. При цьому відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватиме ЄС", - повідомив Марченко.

Він зазначив, що наступні транші в рамках масштабної програми МФД очікуються до кінця 2023 року з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов структурної політики.

За його словами, від початку повномасштабної війни з рф, загальний обсяг прямої бюджетної підтримки, наданої в рамках програм макрофінансової допомоги, вже сягнув 19,2 млрд євро.

Нагадаємо, народний депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що в України виникли проблеми з законопроєктом №8401 та меморандумом з МВФ через те, що текст документа підмінили.

Співпраця України з МВФ діє на основі меморандуму, виконання вимог фонду забезпечує надання наступних траншів за програмою розширеного фінансування.