Авіакатастрофа літака Пригожина в рф: які причини і прогнози висувають у США

Авіакатастрофа літака Пригожина в рф: які причини і прогнози висувають у США

Американський експерт, ветеран науки та аерокосмічної галузі Майлз О'Брайен після перегляду кадрів падіння літака керівника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, заявив, що авіакатастрофу могла спричинити вибухівка.

Про це він заявив CNN.

На відео, опублікованому російським державним ЗМІ РІА Новости, видно, як літак Пригожина Embraer падає без одного крила. 

Експерт вказує на можливий вибух: "Він швидко падає обертом і тягне за собою багато диму. Отже, це літак, який горів. І, схоже, не вистачає деяких елементів конструкції, аеродинамічних поверхонь", — сказав О'Брайен. 

"Це може бути спричинено вибухом всередині або зовні літака, - додав О'Браєн. Наприклад це могла бути вибухівка, що спрацювала на борту, або у літак влучила ракета".

Девід Соусі, колишній інспектор з безпеки Федерального авіаційного управління США, підтвердив цю можливість, сказавши, що падіння літака виглядало так, ніби у нього залишилося лише одне крило.

Що відомо про падіння літака Пригожина

23 серпня літак Embraer, на борту якого перебували сім пасажирів і три члени екіпажу вилетів з Москви та прямував до Санкт-Петербурга, коли розбився біля села Куженкіно в Тверській області на заході росії.

За даними російських державних ЗМІ, на місці катастрофи знайдено тіла восьми людей. Пригожин і кілька старших лейтенантів "Вагнера" були названі в списку пасажирів, оприлюдненому російським авіаційним агентством. Водночас у Москві сів ще один літак Пригожина, який також мав летіти у Петербург, але після авіакатастрофи першого борта, повернувся. Тіла загиблих відправлені на ДНК-аналіз.

Аварія сталася рівно через два місяці після спроби заколоту Пригожина проти військового керівництва росії.

Президент США Джо Байден припустив, що за катастрофою міг стояти президент росії Володимир Путін. "Ви можете пам’ятати, мене запитували про це, — сказав Байден CNN, посилаючись на коментарі, які він зробив у липні, в яких він сказав, що Пригожин повинен хвилюватися за свою безпеку після невдалого заколоту. "Я точно не знаю, що сталося, але я не здивований", — сказав Байден.

Леон Панетта, колишній міністр оборони США та колишній директор ЦРУ, сказав CNN, що, ймовірно, росія спробує взяти під свій контроль групу найманців "Вагнера" після катастрофи. "Я не здивуюся, якщо вони затвердять контроль над групою "Вагнера" в Африці, Азії та де б вони ще не були", — сказав він. "Якщо на те пішло, я вважаю, що ті, хто в групі "Вагнера", також повинні турбуватися про своє життя".