Американський сенатор-республіканець закликав Україну провести вибори під час війни

Американський сенатор-республіканець закликав Україну провести вибори попри війну

Сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем вважає, що наступного року в Україні мають відбутися вибори навіть попри війну.

Про це він сказав на пресконференції у Києві, повідомляє "Радіо Свобода".

"Моє сьогоднішнє послання до президента: я вражений тим, що зробили ви та ваша країна, чоловіки та жінки. Ми продовжимо боротися, щоб вам надходила зброя, щоб ви могли виграти війну, яку ми не можемо дозволити собі програти. Але також ви повинні робити дві справи одночасно. Наступного року в Україні мають відбутися вибори", – сказав Грем.

"Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори, навіть під час нападу на неї. Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна", - додав сенатор.

При цьому він не уточнив, які саме вибори він має на увазі, президентські, які мали б відбутися навесні 2024 року, чи парламентські, які мали б бути восени 2023 року, але їхнє проведення відтерміноване через воєнний стан.

"Ми стежимо за кожним доларом, за кожною одиницею зброї. Ми продовжуємо робити свій внесок. І я задоволений тим, що українці не наживаються на американському народові. Вони допомагають американському народу. І я вважаю, що Україні настав час зробити наступний крок у становленні демократії, а саме – провести вибори у 2024 році", - підкреслив Грем.

Нагадаємо, у квітні президент Володимир Зеленський заявляв, що парламентських виборів восени 2023-го в Україні не буде, оскільки це заборонено Конституцією під час воєнного стану.

У травні президент ПАРЄ Тіні Koкс заявив, що Україна має провести чесні вибори, оскільки "це її зобов'язання".

28 липня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. Він додав, що ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану".