Литва підготувала Україні пакет військової допомоги на 41 млн євро з нагоди Дня незалежності

Литва підготувала Україні пакет військової допомоги на 41 млн євро з нагоди Дня незалежності

З нагоди 32-річниці незалежності України Литва надсилає Україні черговий пакет військової підтримки на 41 мільйон євро.

Про це заявив міністр національної оборони Литви Арвідас Анушаускас.

"Новий пакет містить боєприпаси Carl Gustaf, гвинтівки, комплекти морських оглядових радарів, боєприпаси калібру 5,56 мм, генератори, антидрони тощо. Також Україні будуть передані системи запуску ракет для NASAMS", - йдеться у повідомленні.

Литва нагадує, що протягом перших семи місяців 2023 року литовська військова підтримка включає вертольоти Мі-8, зенітні установки Л-70 з боєприпасами, бронетранспортери М113, мільйони патронів, боєприпаси до гранатометів.

Литва також готує експертні консультації, виділяє кошти в міжнародні фонди підтримки України, сприяє підготовці українських військових, проводить для них курси, інструктори литовської армії також беруть участь в операції "Інтерфлекс", під час якої разом з іншими союзниками по НАТО навчають українських воїнів тонкощам бою.

"Поранені в боях українські військові відновлюються або відновлюються в Литві. Лікувально-реабілітаційні заклади вже прийняли близько 200 поранених захисників України, планується прийняти ще більше", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 23 серпня президент Литви Гітанас Науседа у Києві анонсував на вересень поставку Україні установок протиповітряної оборони NASAMS.