Американський генерал каже, що адміністрація Байдена не хоче бачити "шаленого успіху України" у війні

 Американський генерал каже, що адміністрація Байдена не хоче бачити "шаленого успіху України" у війні

Генерал військово-повітряних сил у відставці Філіп Марк Брідлав  розкритикував адміністрацію президента США Джо Байдена, яка не надає Україні ATACMS і довгий час гальмувала питання з F-16.

Про це пише Washington Post у статті "Україна безкарно перетинає "червоні лінії" росії. Це урок для Байдена", автор якої поспілкувався з Брідлавом.

 "Наша адміністрація не хоче бачити шаленого успіху України, тому, що нас стримують, ми залякані, і ми не хочемо, щоб Путін розширив чи поглибив війну", - сказав Брідлав, пояснюючи, чому адміністрація не є більш агресивною у наданні допомоги Україні.

У статті автор критикує офіційні особи США, які, на його думку, принижують важливість F-16, кажучи журналістам, що він не буде "чарівною зброєю" через щільну протиповітряну оборону росії. Брідлав навпаки каже, що винищувачі значно підвищили б можливості України.

"F-16 не обов’язково літати над територією росії, щоб збивати російські безпілотники та вертольоти", – пояснив Брідлав. - "Вам не потрібно йти туди, щоб там вбивати. Ви можете вбити на відстані".

Він також пояснив, що, використовуючи F-16 у поєднанні з іншими системами (такими як високомобільна артилерійська ракетна система або HIMARS), українці можуть поступово погіршити російську протиповітряну оборону, щоб надати F-16 більшу свободу маневру — не тільки захищати повітряний простір України, а також підтримувати українські наземні сили.

Брідлав сказав, що надання ATACMS є ще більш актуальним, ніж F-16. Ці ракети можуть запускатися з тих же пускових установок, що й система HIMARS, якою вже володіють українці. "Щоб об’єднатися в їхній бойовій сили, знадобиться менше доби", — сказав він. "Цей боєприпас забезпечує дальній точний удар із більш важкою боєголовкою. Це піддало б обстрілу весь півострів Крим і, якщо його застосувати правильно, зробило б Крим непридатним для російських військових сил". 

Довідка: Генерал Брідлав — колишній командувач силами США та НАТО в Європі та досвідчений пілот F-16 із майже 3000 годинами нальоту на цьому літаку.

Нагадаємо, у Пентагоні уникають відповіді на питання про надання Україні далекобійних ракет ATACMS, так само Німеччина ще не вирішила, чи надасть свої ракети Taurus.