Які династії луганських колаборантів балотуються на російських виборах у "лнр"

Які династії луганських колаборантів балотуються на російських виборах у "лнр"

ЦВК росії готується до "виборів" 8-10 вересня на окупованих українських територіях. У прифронтових районах "вибори" почалися ще раніше - з 2 вересня. Їх проводять начебто за російськими законами, але з незвичними навіть для рф особливостями.

По-перше, вибори розтягуються фактично на кілька днів, по-друге, виборцям дозволено голосувати за будь-якими документами, навіть за водійськими правами через те, що не всі отримали паспорт рф. По-третє, щоб дізнатися список кандидатів, треба дуже постаратися. Списки кандидатів у "ради" окупованих українських територіях публікувати взагалі не збиралися. В останні дні все ж таки частково опублікували, але знайти їх на сайті ЦВК рф непросто через незручний інтерфейс. 

Видання "Важливі історії" разом із Conflict Intelligence Team (CIT) заархівували списки кандидатів і завдяки цьому "Сєвєродонецьк онлайн" передивився, хто ж намагається потрапити у владу на окупованій Луганщині, а саме - у "народну раду "лнр". 

У переліку 338 прізвищ і назви партії, від яких балотуються кандидати: "Єдина росія", "Справедлива росія", "Нові люди", ЛДПР, КПРФ. Таким чином складається ілюзія багатопартійності. Але за фактом вже діючі "депутати народної ради "ЛНР", представники апарату "народної ради", колишні "міністри", радники та пропагандисти балотуються від "правлячої в рф Єдиної росії", що за традиціями путінської росії є "білетом у владу". А пенсіонерів або безробітних прихистили вищеперераховані політсили-сателіти, причому безробітних на сайті ЦВК рф називають "домогосподарями" або "домогосподарками".

Крім того, за дев'ять років окупації в "лнр" склалися цілі династії колаборантів: у списку кандидатів є діти, дружини, онуки "зрадників першої хвилі", які замість України обрали служіння росії.

Світлана Гізай - дружина загиблого колаборанта Олександра Гізая

Світлана Гізай, яка вже є "депутаткою" "народної ради "лнр", балотується від партії "Єдина росія".

Її чоловік Олександр Гізай  - ветеран війни СРСР в Афганістані, до 2014 року був істориком та громадським діячем. Гізай займався пошуками останків воїнів Другої світової, заснував військово-патріотичне об'єднання "Каскад". В одному з інтерв'ю він розповідав, що дружина Світлана підтримує його діяльність.

Коли росія організувала захоплення влади в Луганську і області, створивши "лнр", Гізай обрав російський бік. Він був активним прибічником "лнр" і загинув 2 червня 2014 року від вибуху в центрі Луганська. В його загибелі окупанти звинуватили ЗСУ.

За інформацією аналітичного відділу ГІ "Права Справа", Гізай розкрив махінації першого ватажка "лнр" Валерія Болотова, якому висунули звинувачення в фінансових махінаціях, а вибух Болотов використав для прикриття факту фізичної ліквідації Гізая. 

Після загибелі чоловіка Світлана Гізай пішла у "владу "лнр", ставши "депутаткою народної ради", вона контролює Слов'яносербський район окупованої Луганщини. Відомо, що дочка Гізая Альона обіймала посаду "міністра народної ради "лнр", була "начальницею Центру громадських зв'язків міністерства внутрішніх справ "лнр". 

Максим Величко

32-річний Максим Величко - "депутат народної ради "лнр" -  балотується від "Єдиної росії".

Його прізвище й по-батькові - Сергійович, дивним чином збігаються з даними новопризначеної 30-річної "міністерки молодіжної політики  "лнр" Юлії Сергіївни Величко. 

Перші згадки про Максима Величка в "лнр" датуються 2016 роком, тоді він, учорашній випускник Луганського аграрного університету,  був "інструктором", який готує мешканців Луганська до беззбройного спротиву міжнародним місіям, які начебто мають бажання приїхати та спостерігати за виборами. Відтоді кар'єра Величка пішла вгору: працював помічником депутата "народної ради  "лнр", радником голови "народної ради", заступником керівника політичного утворення "Мир Луганщині".

Михайло Голубович - онук актора-колаборанта Михайла Голубовича

Михайлу Голубовичу молодшому усього 22 роки, його батько Артем - молодший син колишнього актора Михайла Голубовича. Він ще до переламного 2014 року, попри ролі українських козаків і борців за незалежність у кіно, займав суто проросійську позицію і був депутатом Луганської облради від Партії регіонів. З 2014 року обрав окупаційну владу, працює директором у підшефному "лнр" театрі, до осені 2022 року був "депутатом народної ради", має численні нагороди від окупантів. Онук актором не став, освіта його невідома, але "по колаборантських стопах" діда пішов, працює начальником відділу молодіжної політики у виконкомі вже згаданого політичного утворення "Мир Луганщині", балотується від "Єдиної росії".

Максим Дерський - син музиканта Юрія Дерського, автора "гімну "лнр"

Максим Дерський балотується від партії "Єдина Росія", працює заступником гендиректора пропагандистського телеканалу "лнр".

Його батько Юрій Дерський помер в Луганську у 2020 році. Дерський-старший був музикантом, аранжувальником, "Заслуженим діячем мистецтв України", але у 2014 році він залишився в Луганську, погодився стати "міністром культури" "лнр" і написав "гімн лнр".

Павло Пілавов - брат окупаційного "мера" Луганська Маноліса Пілавова

Павло Пілавов вже є "депутатом народної ради "ЛНР", але балотується ще раз від "Єдиної росії". З 2005 до 2015 року він обіймав посаду директора Луганського стадіону "Авангард". З 2015 по 2018 рік керував апаратом "уповноваженої з прав дитини лнр". З 30 червня по 8 серпня 2016 року  виконував обов'язки "міністра у справах сім'ї, молоді, спорту та туризму". Його брат Маноліс Пілавов до 2014 року був першим заступником мера Луганська Сергія Кравченка. Після окупації міста Кравченко виїхав з родиною, а Пілавов перейшов на бік рф і зайняв його місце.

Крім династій "Северодонецьк онлайн" знайшов ще кількох цікавих кандидатів:

Марк Воржев - ексгауляйтер Сєвєродонецька, бойовик

Воржев - уродженець Сєвєродонецька, прибічник "русского міра" з дитинства. Ще у 2014 році, коли йому було усього 16 років, Воржев вступив до лав бойовиків, додавши собі два роки із посиланням на втрату паспорта. Брав участь у захопленні адміністративних будівель в Луганську. Коли ЗСУ звільнили Сєвєродонецьк, Воржев разом з батьками виїхав у рф. Згодом повернувся, і служив у  підрозділі  "лнр" "Туман". Зараз на сайті ЦВК рф зазначено, що Воржев у 2022 році закінчив "академію внутрішніх справ "лнр" і служить у воїнській частині №40463 ЗС рф.

Генпрокуратура України звинувачує Воржева у колабораційній діяльності. Слідству відомо, що у червні 2022 року Воржев надав свою добровільну згоду на призначення його на посаду "в.о. голови Сєвєродонецька".

Віктор Водолацький - депутат Держдуми рф

Водолацький в одному з інтерв'ю заявив, що закріплений за територією "лнр" до 2026 року, і сказав, що тепер це його виборчий округ. У травні цього року він постраждав після обстрілу в Луганську під час розбору завалів.

Леонід Слуцький - депутат Держдуми рф

Слуцький - керівник фракції партії ЛДПР у Державній Думі, замінив померлого Володимира Жириновського на цій посаді. Слуцький входив у команду переговорників на початку вторгнення рф в Україну. У жовтні 2022 року Слуцький казав, що особисто курируватиме всі чотири "нові суб'єкти росії: "днр", "лнр", Запорізьку та Херсонську області". Згодом з'ясувалося, що одноосібно він нічого не вирішує. Зараз, судячи з повідомлень ЗМІ "лнр", він майже постійно знаходиться в Луганську.

У результаті виборів на окупованій Луганщині, як і на інших підконтрольних рф територіях України, мають утворити "обласні думи" або "народні ради", а також міські ради. Керівників областей - губернаторів, мерів, обиратимуть депутати цих рад, а не виборці.