У США готується до виходу книга, у якій йдеться, як Зеленський провалив зустріч з Байденом, — The Guardian

 У США готується до виходу книга, у якій описується, як Зеленський розлютив Байдена, — The Guardian

У США готується до виходу книга письменника і журналіста Франкліна Фоера "Останній політик: Всередині Білого дому Джо Байдена і боротьба за майбутнє Америки" в якій розповідається і про першу зустріч Байдена з президентом України Володимиром Зеленським у 2021 році.

The Guardian отримав копію книги, яка буде опублікована наступного тижня. Крім того, у вівторок, 30 серпня, видання Atlantic, яке займається випуском книги, опублікувало великий уривок про виведення військ з Афганістану наприкінці літа 2021 року, під час першого візиту Зеленського до Білого дому.

The Guardian зазначає, що як і в інших розділах книги, Фоер не використовує прямих цитат і не посилається на джерела, повідомляючи про зустріч Байдена і Зеленського 1 вересня 2021 року.

"Навіть найпалкіші симпатики Зеленського в адміністрації [Байдена] погодилися, що він провалив її", — пише Фоер.

Автор також пише, що Зеленський вважав Байдена слабким, зокрема через його рішення на початку 2021 року відмовитися від санкцій проти російської компанії, яка будує "Північний потік-2", газопровід до Німеччини, крок, який Зеленський вважав таким, що підриває інтереси української економіки та безпеки.

"Байден дозволив Зеленському зустрітися, але "був про нього не високої думки", - повідомляє Фоер у своїй книзі, - зокрема через дружні стосунки, які український президент зав’язав із крайньоправим сенатором-республіканцем від Техасу Тедом Крузом через рішення щодо "Північного потоку". На знак протесту Круз заблокував підтвердження кандидатів у державний департамент"

"Розумів він це чи ні, — пише Фоер, — Зеленський був співучасником цього трюку. Тхнуло тим, що адміністрація вважала дилетантством. Чесно кажучи, Байден теж був не високої думки про свого українського колегу".

Фоер каже, що Байден, як колишній віце-президент, був "глибоко залучений в українську політику довше, ніж Зеленський".

За словами Фоера, як тільки зустріч почалася, Зеленський "здавалося, забув про сумніви Байдена" і "майже навмисно не зважав на моральний кодекс Байдена". "Байден очікував висловлення подяки за підтримку США", - пише Фоер. Зеленський "переповнив свої тези довгим списком вимог". Головна з них: "Йому потрібно вступити в НАТО".

"Тоді Байдену було 78 років. Зеленському було 43 роки. Старший чоловік "намагався передати певну мудрість, яка могла б пом’якшити завзяття молодшого", — каже Фоер, зокрема зазначивши, що тоді не було достатньої підтримки для вступу України в НАТО.

У книзі автор нагадує, що росія розпалювала бойові дії в Україні з 2014 року, і багато хто вважав, що вона готує повномасштабне вторгнення.

Фоер пише: "Розчарування Зеленського заблокувало його здатність до логіки. Після того, як він благав приєднатися до НАТО, він почав читати лекції про те, що ця організація насправді є історичною реліквією, значення якої втрачається. Він сказав Байдену, що Франція та Німеччина збираються вийти з НАТО".

"Це був абсурдний аналіз і явне протиріччя. І це розлютило Байдена", - йдеться у книзі.

Нагадаємо, президент США Джо Байден кілька разів зустрічався із президентом України Володимиром Зеленським. У грудні 2022 року Байден прийняв Зеленського у Білому домі, а навесні 2023 Байден приїхав з візитом у Київ. Також Зеленський і Байден бачилися на саміті НАТО у Вільнюсі, де через різку позицію Зеленського щодо домовленостей країн НАТО про Україну, його розкритикували союзники.