Воллес йде у відставку з посади міністра оброни Великої Британії: у зверненні він назвав причину

Воллес йде у відставку з посади міністра оброни Великої Британії: у зверненні він назвав причину

Бен Воллес подав у відставку з посади міністра оборони Великої Британії. Він був на цій посаді з 2019 року.

Британське видання Sky News опублікувало звернення Воллеса до прем'єра Ріші Сунака, у якому міністр також згадав і Україну.

Воллес зазначив, що відтоді, як він приєднався до армії, він присвятив себе служінню своїй країні.

"Однак ця відданість завдає особистих збитків мені та моїй родині. Після довгих роздумів я прийняв рішення просити, щоб мені дозволили залишити посаду. Мені настав час інвестувати в ті частини життя, якими я знехтував, і досліджувати нові можливості", - зауважив Воллес.

Він нагадав, що йог відповідальність на цій посаді "несе в собі обов’язок бути доступним майже без попередження 24/7".

"Коли я був міністром безпеки та оборони, я міг зробити свій внесок у реакцію уряду на ряд загроз та інцидентів. Від Ваннакрі, терористичних атак 2017 року, отруєнь у Солсбері, конфліктів в Афганістані, Судані та Україні, для мене було честю служити разом із чоловіками та жінками наших Збройних Сил і розвідувальних служб, які так багато жертвують заради нашої безпеки", - йдеться у зверненні Воллеса.

"За останні чотири роки наші Збройні Сили та їх керівництво сяяли. Будь то евакуація з Кабула, наша реакція на COVID, Україну чи Судан, професіоналізм наших людей був першокласним", - додав він.

Воллес впевнений, що завершуючи свою роботу на цій посаді, він має впевненість, "що Міністерство оборони, яке я залишаю, тепер є більш сучасним, краще фінансованим і більш впевненим, ніж організація, яку я очолив у 2019 році".

Нагадаємо, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес був одним із прихильників надання зброї Україні з перших днів повномасштабного вторгнення рф, а також навчання і перепідготовки українських військових. Він неодноразово відвідував їх на військових базах у Британії, висловлювався про необхідність надання Україні ще більшої кількості зброї.

BBC пригадує, як Воллес розповідав, що напередодні російського вторгнення спілкувався зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим за допомогою шифру. До того, як із Києвом встановили безпечний зв’язок, Воллес, у своїх повідомленнях називав зброю, яку Британія постачала в Україну, брендами віскі.

"Отже, (протитанкові ракети) Nlaw були Glenfiddich, а протикорабельні ракети Harpoon - Islay. Я надсилав йому (Резнікову) повідомлення: "У мене є для вас трохи віскі" або "віскі вже в дорозі", - розповів він британському виданню.

Напередодні великої війни Воллес подарував пляшку віскі Glenfiddich російському міністру оборони Сергію Шойгу. "Він, звісно, не зрозумів, що цей жарт означає", - розповідав політик.

Велика Британія є другим після США донором військової допомоги Україні. Вона вже виділила на допомогу приблизно 5,6 млрд дол.

Минулого місяця Воллес запам'ятався скандалом на саміті НАТО у Вільнюсі, коли дорікнув українцям у недостатній вдячності і розповів про свій візит у Київ у червні 2022 року. "Я сказав українцям минулого року, коли їхав 11 годин та отримав перелік – я сказав, що я не Amazon", – додав він, говорячи про перелік зброї.

Президент Володимир Зеленський відповів на це, що українці готові кожного ранку дякувати Воллесу. Згодом конфлікт намагалися пом'якшити обидві сторони: Воллес сказав, що "говорив про потребу, щоб Україна іноді визнавала, що в багатьох країнах і в деяких парламентах немає такої сильної підтримки, як у Великої Британії". В МЗС назвали ситуацію непорозумінням.