"Ідентифікація для ВПО, які покинули свої домівки до лютого 2022 року, є дещо дискримінаційним моментом", - правозахисниця

"Проходження ідентифікації для переселенців, які покинули свої домівки до лютого 2022 року, є дещо дискримінаційним моментом", - правозахисниця. Фото: Pixabay

Влітку цього року повідомили про те, що з 1 вересня Ощадбанк поновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа внутрішньо переміщених осіб. Потім банк тимчасово припинив проведення фізичної ідентифікації ВПО, а пізніше Уряд продовжив строки для неї. Ці рішення заплутали людей та привели до непорозуміння.

Напередодні 1 вересня «Сєвєродонецьк онлайн» розбирався, що відомо на сьогодні, який дискримінаційний момент є в цих рішеннях та до чого готуватися ВПО.

З чого все почалося

У липні цього року стало відомо, що у зв'язку з закінченням карантину COVID-19 Ощадбанк з 1 вересня поновлює проведення фізичної ідентифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної (адресної) допомоги з числа внутрішньо переміщених осіб. Раніше цю процедуру було скасовано на період дії карантину через поширення COVID-19. Після офіційного завершення з 1 липня карантину в Україні проблеми з верифікацією стали знову актуальними, тож і з’явилась інформація про те, що ВПО можуть втратити виплати.

ощад

Це викликало певні суперечки та обурення. Наприклад, як зазначила правозахисниця громадської приймальні УГСПЛ на Сумщині Наталія Єсіна, декілька останніх тижнів їхня приймальня отримує звернення щодо того, чи треба українцям-пенсіонерам проходити ідентифікацію особи. Зокрема, клієнти цікавились, чи це стосується тих українців, які знайшли притулок за кордоном, та що буде, якщо пенсіонер не пройде ідентифікацію. Більшість хвилювались, що виплату пенсії буде припинено через непроходження такої ідентифікації.

Пізніше, за дорученням Кабінету Міністрів України, Ощадбанк тимчасово припинив проведення фізичної ідентифікації внутрішньо переміщених осіб. У серпні стало відомо, що Уряд продовжив строки для ідентифікації отримувачів пенсій та соцвиплат в Ощадбанку.

На засіданні Кабміну ухвалили постанову, яка передбачає, що період для фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних та соціальних виплат продовжено до 31 грудня 2023 року.

“Це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року. Отже, до кінця поточного року навіть за відсутності ідентифікації держава не припинятиме зазначені виплати, а Ощадбанк не блокуватиме рахунки», - сказано в повідомленні.

Також розширюються можливості для фізичної ідентифікації, необхідної для продовження отримання соціальних виплат. Зокрема, можна буде проводити ідентифікацію особи з використанням відеоконференцзвʼязку, під час сеансу якого предʼявлятимуться документи, що посвідчують особу.

До фізичної ідентифікації також прирівнюються:

  • авторизація в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою віддаленого кваліфікованого електронного підпису Дія Підпис (Дія ID);
  • посвідчення закордонною дипломатичною установою України факту, що особа, яка проживає за кордоном, є живою.

Дискримінація переселенців “першої хвилі”

Проте, як зазначає правозахисниця громадської приймальні УГСПЛ на Сумщині Наталія Єсіна, постанова має і дискримінаційний момент.

Наталія Єсіна

Наталія Єсіна

За її словами, дійсно, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №637 від 05.11.2014 року, пенсіонерам — внутрішньо переміщеним особам, які мають електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), та одержувачам соціальної (адресної) допомоги — внутрішньо переміщеним особам необхідно проходити фізичну ідентифікацію. Так звані «карантинні постанови» на певний час цю процедуру відміняли.


“Зауважимо, що стосується це лише тих переселенців, які оформлювали пенсію та виплати на карти Ощадбанку, тобто ВПО «першої хвилі», адже ті, хто перемістився через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, мали можливість оформити допомогу чи пенсію на рахунок будь-якого банку. Вже в липні пенсіонери-переселенці почали отримувати смс-повідомлення про необхідність відвідування філій банків, що стало предметом обговорення на Координаційному штабі з питань ВПО. У результаті було прийнято рішення про припинення Ощадбанком смс-розсилки та про продовження терміну ідентифікації для отримувачів пенсій (а для отримувачів допомоги її взагалі не застосовувати)”, - каже Наталія.


Вона додала, що урядовою постановою №837 від 08.08.2023 року до ПКМУ №637 були внесені зміни, відповідно до яких до 31 грудня 2023 року органи ПФУ та органи соцзахисту не припиняють виплати пенсій та соціальних виплат з підстав, передбачених ПКМУ №637, а Ощадбанк не зупиняє видаткові операції за рахунками одержувачів пенсії та соціальних виплат ВПО, взятих на облік до 24.02.2022 року та щодо яких до 31.12.2023 року проводиться фізична ідентифікація.

“Сподіваємось, що за цей час наші посадовці звернуть увагу і на те, що проходження ідентифікації для переселенців, які покинули свої домівки до лютого 2022 року, є дещо дискримінаційним моментом”, - зазначила правозахисниця.


Наша редакція і надалі продовжуватиме моніторити цю тему й повідомить про зміни, якщо вони відбудуться.