США розраховують передати Україні російські активи на $1 млрд, — CBS

США розраховують передати Україні російські активи на $1 млрд, — CBS

Міністерство юстиції США шукає можливість направити Україні російські активи, що підпали під санкції вартістю понад 1 млрд доларів.

Про це повідомляє телеканал CBS

Заступниця генерального прокурора США Ліза Монако очолює підрозділ міністерства юстиції, якому доручено знайти активи олігархів, які потрапили під санкції, і приховані по всьому світу. За її словами, ще у 90-х роках заможні росіяни ховали свої статки на Кіпрі, оскільки там були дуже низькі податки: "Кіпр історично створив фінансову систему для залучення закордонних багатств".

З кінця лютого 2022 року, коли почалася війна в Україні, американська влада конфіскувала або сприяла вилученню російських активів на загальну суму понад 1 млрд доларів у всьому світі.

"Ми шукаємо повноважень від Конгресу, щоб дозволити нам використовувати виручені кошти на благо українського народу", - розповіла Монако.

Нагадаємо, у травні генпрокурор США Меррік Гарленд вперше видав дозвіл на передачу Україні активів російського олігарха Костянтина Малофєєва, конфіскованих за порушення санкцій.

У квітні 2022 року Мін'юст США звинуватив його у порушенні санкцій, введених проти росії за вторгнення в Україну. За даними американської влади, Малофєєв фінансував росіян, які розпалювали сепаратистські настрої у Криму.