Bild назвав три причини, чому Шольц не передає Україні далекобійні ракети Taurus

Bild назвав три причини, чому Шольц не передає Україні далекобійні ракети Taurus

Канцлер Німеччини Олаф Шольц не погоджує передачу Україні далекобійних ракет Taurus з трьох причин.

Про це пише німецька газета BILD з посиланням на консультантів Шольца.

Видання зазначає, що у той час, як міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок і міністр фінансів ВДП Крістіан Лінднер чітко висловилися за передання Taurus Україні і також обґрунтували це під час внутрішніх переговорів з українським керівництвом, канцлер Шольц не погоджується

"У внутрішніх дискусіях консультанти Шольца наводили різні причини для цього. З одного боку, вони хочуть дочекатися рішення президента США Джо Байдена щодо ракет ATACMS, але з іншого боку вони стверджують, що ракети Taurus мають сенс лише після поставки літаків F16", - йдеться у статті.

Але найголовніша причина - побоювання Шольца, що Україна почне бити ракетами Taurus по території рф.

Крім того, BILD дізнався в українських урядових колах, що ракети Taurus також можуть використовуватися на існуючих винищувачах після відповідної модифікації. Подібні французькі та британські ракети вже використовуються.

Радник президента України з питань зовнішньої політики Михайло Подоляк сказав: "Якби восени минулого року після операції у Харкові Україна мала у своєму розпорядженні таку кількість зброї, як сьогодні, операція в Харкові, безсумнівно, була б зосереджена на розширення на Луганськ, Донецьк, Запоріжжя та Херсон".

"На жаль, минулого року такої техніки не було, а на нинішньому етапі війни її недостатньо. Отримання результатів вимагає математичних розрахунків кількості та часу зброї. Тієї кількості, яка минулого року могла вирішити результат війни, сьогодні вже недостатньо; їх має бути більше", - додав Подоляк.

Подоляк застерігає Німеччину від повторення тих самих помилок і запізнення з доставкою ракет Taurus: "Потрібно швидше і рішучіше приймати рішення – не сьогодні, а вчора, не вчора, а позавчора. Рішення все одно будуть прийняті. Taurus потрібен не для того, щоб атакувати територію росії, а для того, щоб знищувати ресурси окупантів. Як тільки ми знищимо стратегічні табори, не буде можливості посилити армію, і війна перейде в іншу форму". 

Нагадаємо, з травня на озброєнні ВПС України вже є дві аналогічні крилаті ракети: британська Storm Shadow і французька версія SCALP. 

3 серпня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус виступив проти поставок Україні крилатих ракет Taurus. Він пояснив занепокоєність Німеччини "особливою дальністю" цього озброєння в 500 кілометрів, а також тим, що США не поставили Україні жодної подібної крилатої ракети.

У Пентагоні уникають відповіді на питання про надання Україні далекобійних ракет ATACMS.