ООН знову не знайшла доказів, що росіяни чинять геноцид в Україні

ООН знову не знайшла доказів, що росіяни чинять геноцид в Україні

Глава міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе заявив, що не має достатніх доказів того, що армія рф чинить геноцид в Україні.

Про це він сказав на пресконференції у Києві.

Він заявив, що комісія чудово усвідомлює "занепокоєння та закиди щодо цього злочину".

"Ми досліджуємо це крок за кроком. На цей момент у нас немає достатніх доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації, передбаченій Конвенцією про геноцид. Ви пам'ятаєте, що це питання наміру, наміру злочинців. Має бути "потреба" знищити певну групу. І таке знищення, згідно з конвенцією, має бути фізичним або біологічним. Це ті жорсткі умови, які підтверджено судовою практикою", – сказав Месе.

Він наголосив, що комісія виявила велику кількість воєнних злочинів, зокрема – навмисні вбивства, катування, позбавлення волі та зґвалтування, а також депортацію дітей. Роботу незалежного органу ООН в Україні буде продовжено.

"Ми виявили, що принаймні щодо двох тем, а саме катування й атаки із жовтня 2022 року, питання полягає в тому, чи варто розглядати їх як злочини проти людяності… І ми визначили, що є ознаки того, що це може бути злочином проти людяності, тому я вважаю, що корисно подивитися на все в контексті", – додав Месе.

Він зазначив, що ООН - незалежний і безсторонній орган, "якому не важливо – хто винуватець, а головне – чи є порушення".

"Ми маємо розглянути дії всіх сторін конфлікту", - додав Месе.

Нагадаємо, у березні 2023 року комісія ООН вже заявляла, що не побачила геноциду українців у діях армії рф.