Президент Литви розповів, як корупція в Україні значно впливає на постачання західної зброї

Президент Литви розповів, як корупція в Україні значно впливає на постачання західної зброї

Корупція в Україні значно впливає на країни Заходу при ухваленні рішень про постачання зброї Києву.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа, повідомляє LRT.

"Це важлива причина. Це дуже важлива причина. Оскільки ті держави, які надають підтримку Україні, є демократичними державами, то вони повинні враховувати настрої свого суспільства і думку виборців", - заявив він.

"Уявіть, що виборці в тій чи іншій державі бачать, що в країні, на яку спрямована допомога, відбуваються дуже помітні корупційні скандали. Це величезний удар по репутації цієї держави", - додав Науседа.

Про це Науседа сказав після того, як президент України Володимир Зеленський у неділю ухвалив рішення замінити міністра оборони Олексія Резнікова Рустемом Умеровим, який з минулого року очолював Фонд держмайна.

Крім того, Науседа розкритикував дискусії щодо можливих мирних переговорів без участі України.

"Для нас неприйнятна будь-яка модель переговорів, якщо в них не бере участі Україна, якщо хтось веде переговори з росією за спиною України, то доти, доки Україна сама не вирішить, і, наскільки я знаю, вона вирішила відновити свою територію в у тому вигляді, в якому вона була, ніхто не може торгувати територіями України її коштом", - заявив Науседа у зв'язку з позиціями територіальних поступок, що озвучуються останнім часом, цього разу і із західного боку.

Глава Литви також зазначив, що Україна намагається провести контрнаступ, уникаючи при цьому великих жертв, тому цей процес може здатися надто повільним.

"Можливо, коли ми спостерігаємо збоку і дивимося на екран телевізора, нам здається, що атака могла б бути і сміливішою, і швидшою. Але це призвело б до величезних втрат як техніки, так і людей, що є неприйнятним для президента України, і я його повністю розумію", - сказав Науседа.

Нагадаємо, журнал The Economist вважає, що питання чи постане олігарх Ігор Коломойський перед судом і чи вдасться змінити ситуацію в українському міністерстві оборони певною мірою визначатиме, наскільки Захід готовий продовжувати підтримувати фінансування України.