The Economist пояснив, як західне фінансування України залежить від справи Коломойского і ситуації в міноборони

The Economist пояснив, як західне фінансування України залежить від справи Коломойского і ситуації в міноборони

Чи постане олігарх Ігор Коломойський перед судом і чи вдасться змінити ситуацію в українському міністерстві оборони певною мірою визначатиме, наскільки Захід готовий продовжувати підтримувати фінансування України.

Про це написав The Economist, аналізуючі останні події в Україні і боротьбу з корупцією.

"Протягом двох днів минулих вихідних Україна побачила дві великі корупційні історії, які потрапили в новини. Насправді вони показують, що уряд не відмовляється від ініціативи щодо реформ", - зазначається у статті "Чи справді Україна зацікавлена ​​у боротьбі з корупцією?"

Видання аналізує намір звільнити міністра оборони Олексія Резнікова після низки публікацій про корупцію у його відомстві, а також арешт Коломойського за підозрою в шахрайстві та відмиванні грошей.

"Інсайдери в уряді кажуть, що пан Резніков, схоже, не брав прямої участі в жодному з контрактів (про харчування ЗСУ і про закупівлю курток, - ред.). Посадових осіб, які підписували угоди, він не призначив. Але його погане вирішення обох скандалів, включаючи сварки з журналістами про несуттєві деталі, зробило його відхід неминучим", - пише The Economist.

"Міністр оборони став об’єктом жартів", – розповіло журналу джерело в українських правоохоронних органах. "Це не дуже добре виглядає під час війни".

Щодо арешту Коломойського видання пише, що він "свого часу був близький до пана Зеленського, коли телеканал олігарха 1+1 рекламував спочатку його комедію, а потім президентські амбіції, але ці двоє повільно розійшлися. Це дозволило президенту наочно публічно продемонструвати свою боротьбу з корупцією".

"Проте роль СБУ, підконтрольної президенту служби, у боротьбі з паном Коломойським викликала здивування. Джерело в правоохоронних органах каже, що більш незалежне (і підтримуване Заходом) Національне антикорупційне бюро планувало висунути звинувачення проти олігарха пізніше цього тижня. Дехто трактує крок СБУ як спробу вкрасти заголовки у НАБУ або як спробу зірвати справу та дозволити пану Коломойському уникнути суду. Справи, які переслідує СБУ, багато хто вважає більш залежними від політичних примх. Їхнє ведення справи часто означає її кінець", - підкреслює The Economist.

Нагадаємо, Коломойський отримав від СБУ підозру у шахрайстві 2 вересня. Радник глави Офісу президента Сергій Лещенко стверджує, що Коломойський фігурує у матеріалах слідства як громадянин Ізраїлю та Кіпру. Суд арештував Коломойського на 60 днів із можливістю внесення застави у понад 509 мільйонів гривень.