На Івано-Франківщині відкрили безкоштовний шелтер для луганських ВПО: подробиці

У карпатському селі відкрили безкоштовний шелтер для луганських ВПО: подробиці

В Яблунівській громаді на Івано-Франківської області 7 вересня відкрили Центр тимчасового проживання ВПО з Луганщини.

Про це “Сєвєродонецьк онлайн” розповів очільник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко.

За його словами, загалом шелтер розрахований на 20 осіб. Є 2, 3 та 4-місні кімнати та всі необхідні умови для проживання: туалети й душові кабіни, кухня, загальний простір, де можна провести вільний час. Шелтер розташований у селі Середній Березів.

”Шелтер розташований фактично в Карпатах, у невеличкому селі. Гарна природа, гори, є розуміння того, що там буде комфортно перебувати ВПО. Єдина проблема, що це для людей, яким не потрібна робота. Тому що це віддалене село. Але в якому можна жити в безпеці”, - розповів Роман Власенко.

 

Відкриття шелтера - результат співпраці Сєвєродонецької районної та Новопсковської селищної військових адміністрацій із Яблунівською громадою та донорами - Благодійним фондом "Восток SOS" і Міжнародної організації з міграції (МОМ).

Приміщення колишньої медичної амбулаторії спочатку відремонтували за кошти IOM Ukraine, а згодом Восток SOS забезпечив його усіма необхідними для проживання меблями, побутовою та оргтехнікою.

За словами першої заступниці Новопсковського селищного голови Світлани Слюсаревої, у Центр люди зможуть заселятися терміном на 1 рік з правом пролонгації. Для цього треба буде зареєструватися як ВПО у Яблунівській селищній раді.

“Комунальні послуги тільки відшкодовуються, проживання безкоштовне. А комунальні послуги, згідно з постановою, ми так і прописали в положенні та в договорі, що вони діляться на кількість мешканців. Ми майже всі процедури пройшли, зараз чекаємо рахунку від РЕМу, і як тільки бачимо, що там іде тариф для населення, то починаємо заселення”, - повідомила вона в коментарі “Сєвєродонецьк онлайн”.

“Наш Центр надання соціальних послуг буде займатися розселенням. Я думаю, що це буде в порядку черговості за зверненнями. Ми не виставляємо ніяких вимог. Будемо дивитися, хто звернеться, і вже в залежності від того розподіляти по кімнатах”, - додала пані Світлана.

З питань поселення можна звернутися за телефоном координатора Центру: 0678321961.

Нагадаємо, у Солобківцях, на Хмельниччині, відкрили шелтер для переселенців.

Фото - Сєвєродонецька районна державна адміністрація.