ЗМІ підтвердили імена понад 31 тисячі загиблих військових рф в Україні (ГРАФІК)

ЗМІ підтвердили імена понад 31 тисячі загиблих військових рф в Україні (ГРАФІК)

BBC і "Медіазона" підтвердили імена і місця поховання 31 тис. 665 російських військовослужбовців, які загинули на війні в Україні.

Ці видання спільно ведуть підрахунок втрат і оприлюднили ці дані станом на 8 серпня.

Журналісти наголошують, що це лише ті загиблі, чиї імена та місця поховання вдалося встановити за відкритими джерелами, а реальна цифра втрат є більшою.

Станом на 8 вересня відомо про 31 665 загиблих. 3534 із них – мобілізовані, найбільша група загиблих це в'язні.

Найбільше похоронок приходить у Свердловську, Челябінську та Ростовську області Росії, Башкирію та Бурятію. Велика кількість повідомлень про загибель із Краснодарського краю й Московської області серед іншого пояснюють тим, що там волонтери обходять цвинтарі й фотографують поховання військових – тобто про більшу кількість втрат стає відомо публічно.

З початку літа і по середину осені 2022 року основний тягар втрат несли добровольці, що разюче відрізняється від ситуації на першому етапі війни: взимку і на початку весни найбільшу шкоду зазнали частини ВДВ, пізніше — мотострілецькі війська.

До кінця 2022 року та початку наступного помітно зросли втрати серед ув'язнених, завербованих у ЧВК "Вагнера". З них формували "штурмові групи" для атаки на українські позиції під Бахмутом.

У березні 2023 року ув'язнені стали найбільшою категорією втрат на війні. Після штурму Бахмута випадків масового використання ув'язнених поки що не було.

Відомо також про 181 випадок загибелі військових пілотів. До 8 вересня підтвердилася загибель понад 2400 офіцерів російської армії та інших силових структур. 295 із них — у званні від підполковника та вище.

Нагадаємо, за даними Генштабу ЗСУ з 24 лютого 2022 року по 8 серпня 2023 втрати армії рф склали 267 тис. 540.