У Грузії встановили пам'ятник Герою України Мацієвському, якого розстріляли росіяни за гасло "Слава Україні"

У Грузії встановили пам'ятник Герою України Мацієвському, якого розстріляли росіяни за "Слава Україні"

У столиці Грузії Тбілісі встановили пам’ятник Герою України Олександру Мацієвському, якого російські військові взяли у полон, а потім розстріляли за гасло "Слава Україні!"

Про встановлення пам'ятника повідомила професорка Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, керівниця Інституту трихології Юлія Овчаренко.

"Пам'ятник Герою встановили у Тбілісі, в клініці справжнього друга України Акакі Цілосані. Ця скульптура для нас вища за всі інші, тому що має набагато символічніший для нас капітал.
Народи України та Грузії об'єднані у своїй незламності та у рішучому прагненні відстояти свою волю та свободу", - написала вона.

Що відомо про Олександра Мацієвського

5 лютого у мережі  з’явилося відео розстрілу беззбройного українського військового, якого взяли в полон росіяни. Українця розстріляли після того, як він вигукнув "Слава Україні".

8 березня регіональне управління Сил ТрО “Північ” Збройних Сил України заявило, що на відео зображено, як росіяни стратили бійця 163 батальйону 119 окремої бригади ТрО Чернігівської області Олександра Мацієвського. Його тіло було передано під час обміну, бійця поховали 14 лютого в Ніжині.

Міністерство закордонних справ та євроінтеграції Молдови повідомило, що Мацієвський також мав громадянство Молдови. 

12 березня СБУ підтвердила, що на тому відео дійсно Мацієвський. Того ж дня президент Володимир Зеленський присвоїв Мацієвському посмертне звання Героя України.