Українські пілоти зможуть літати на F-16 через три місяці, — Повітряна нацгвардія США

Українські льотчики можуть літати на F-16 через три місяці, — Повітряна нацгвардія США

Перші українські пілоти зможуть навчитися літати на винищувачах F-16 у США до кінця року, хоча це буде довше, ніж вони почнуть виконувати бойові завдання.

Про це у вівторок повідомила Повітряна Національна гвардія США, пише AP.

Очікується, що українські пілоти прибудуть на базу Національної гвардії Морріс у Тусоні, штат Арізона, до жовтня.

"Зараз цих авіаторів перевіряють на знання англійської мови, і, залежно від їхнього знання та попереднього досвіду роботи з винищувачами, вони можуть пройти навчання в США протягом трьох місяців", - заявив генерал-лейтенант Майкл Лох, директор Національної повітряної гвардії США.

"Як тільки їм дадуть добро, вони приїдуть і негайно почнуть навчання", — сказав Ло.

За його словами, щоб вкластися у стислі терміни навчання, база у Тусоні, ймовірно, перенесе деякі інші зобов’язання щодо підготовки міжнародних пілотів, щоб надати перевагу Україні.

Однак після завершення навчання в США українцям доведеться повернутися до Європи для додаткового навчання. Союзники по НАТО також навчають українців, як обслуговувати літаки, і це також потрібно буде завершити, перш ніж літаки почнуть виконувати бойові завдання. Лох не має оцінки того, скільки часу займе додаткове навчання.

Генерал Девід Алвін, кандидат на посаду наступного головнокомандувача ВПС США, сказав сенаторам на слуханнях щодо підтвердження у вівторок, що в середньому навчання F-16 триватиме від шести до дев'яти місяців.

Нагадаємо, The Washington Post писав, що перша група з шести українських пілотів не завершить навчання на F-16 американського виробництва раніше наступного літа. Друга група буде готова наприкінці 2024 року.

Американські експерти вважають, що винищувачі F-16 можуть кардинально змінити хід війни в Україні. На їхню думку, навіть ракети великої дальності не мали б такого значення, як посилена авіація.