Українські пілоти завершать навчання на F-16 лише наприкінці 2024 року, — The Washington Post

Українські пілоти завершать навчання на F-16 лише наприкінці літа 2024 року, — The Washington Post

Очікується, що перша група з шести українських пілотів не завершить навчання на F-16 американського виробництва раніше наступного літа. Друга група буде готова наприкінці 2024 року.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на високопоставлених українських урядових та військових чиновників після серії затримок з боку західних партнерів у впровадженні програми навчання.

Видання зазначає, що така ситуація відображає розрив між союзниками України, які бачать F-16 ключовим інструментом довгострокової оборони, та Києвом, який відчайдушно вимагає, щоб літаки якомога швидше досягли бойового простору, вважаючи їх критично важливими для поточної боротьби з окупаційними російськими військами.

За інформацією WP, лише шість пілотів, приблизно половина ескадрильї, пройдуть перший раунд навчання, ще двох пілотів визначено як резервних кандидатів.

"Хоча пілоти вже вільно володіють англійською, вони повинні спочатку відвідати чотиримісячні уроки англійської мови в Британії, щоб вивчити термінологію, пов'язану з реактивними літаками. Це навчання відбуватиметься разом із наземним персоналом, який може бути менш досконалим в англійській мові. До того ж Данія попросила навчати цілі екіпажі разом, а не лише пілотів", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що курси англійської відсувають початок бойової підготовки на січень. Загалом вона триватиме шість місяців, повідомили українські чиновники. Друга група пілотів приблизно такого ж розміру буде готова через наступні шість місяців або приблизно наприкінці 2024 року.

"Це називається затягування", — сказав один український чиновник. Обидва українські чиновники заявили, що вони не бажають надто критикувати своїх союзників із США та Європи, боячись здатися невдячними.

Ще 20 українських пілотів готові до навчання англійською мовою, повідомили офіційні особи США, додавши, що більшість найкращих українських пілотів, як очікується, залишаться в Україні, де вони здійснюють вильоти на літаках радянської розробки та стріляють французькими ракетами SCALP і британськими Storm Shadow.

Українські офіційні особи не розуміють, чому Сполучені Штати, маючи набагато більшу кількість інструкторів, не проводять навчання на базі ВПС Люк в Арізоні, де щороку навчаються керувати F-16 понад 400 американських пілотів. Ця програма триває сім місяців.

Нагадаємо, Україна просила союзників про винищувачі з перших днів вторгнення росії, але її прохання залишалося без позитивної відповіді до цієї весни. Коли союзники дійшли згоди, що винищувачі будуть передані на озброєння України, розпочалися консультації, де і як відбуватиметься навчання пілотів.

На саміті лідерів НАТО офіційні особи Данії та Нідерландів оголосили, що дев’ять країн — Великобританія, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція беруть участь в програмі з навчання українців, і що навчання розпочнеться в серпні в Європі. Але згодом стало відомо про затримку.

Як і з винищувачами, у Пентагоні уникають відповіді на питання про надання Україні далекобійних ракет ATACMS, але тепер заявляють, що президент США Джо Байден дав "зелене світло" щодо навчань українців на F-16.

Американські експерти вважають, що винищувачі F-16 можуть кардинально змінити хід війни в Україні. На їхню думку, навіть ракети великої дальності не мали б такого значення, як посилена авіація.