Пентагон створює нову команду в Україні для контролю використання допомоги США, – CNN

Пентагон створює нову команду в Україні для контролю використання допомоги США, – CNN

Спостережний орган Пентагону створює нову команду в Україні для моніторингу поточної допомоги Києву з боку США у сфері безпеки, оскільки зростає кількість республіканців, які закликають до більшого контролю за тим, як використовуються гроші.

Про це повідомляє CNN з посиланням на слова генерального інспектора Міністерства оборони США.

Він розповів, що високопоставлений представник США почав роботу в Україні наприкінці серпня, а до кінця вересня очікується прибуття додаткового персоналу. Вони базуються в посольстві США в Києві для моніторингу допомоги США, яка з початку правління адміністрації Байдена склала понад 43,7 мільярда доларів.

За словами прессекретаря Меган Рід, це перший раз, коли Пентагон матиме персонал в Україні після вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Створення нової команди відбувається в критичний для допомоги Україні час. Нещодавно адміністрація Байдена попросила у Конгресу додаткову допомогу Києву на 24 мільярди доларів, у тому числі 13 мільярдів доларів на безпекову допомогу, оскільки президент та інші високопосадовці адміністрації пообіцяли продовжувати допомогу США "стільки, скільки буде потрібно".

Але все більш скептично налаштована Республіканська партія підняла питання про те, наскільки двопартійна підтримка існує для продовження надання таких значних сум допомоги. Все більше республіканців почали сумніватися в доцільності витрачання мільярдів доларів в Україні та закликали до більшого контролю.

CNN зазначає, що заклики республіканців до більшого контролю не є одностайними. Лідер Сенату Республіканської партії Мітч Макконнелл заявив у вівторок, що вже є "безпрецедентна інформація про те, як майже 30 типів західних систем зброї та транспортних засобів використовуються Україною, часто аж до серійного номера".

Пентагон покращив свою здатність контролювати передачу зброї та обладнання в Україну через аташе з питань оборони в Києві та створення Групи сприяння безпеці в Україні, але військовим було важко ефективно контролювати поставки, коли почалася війна.

У звіті генерального інспектора Міністерства оборони, датованому жовтнем 2022 року, який є у розпорядженні CNN, підкреслюється, наскільки важко США було відстежувати величезну кількість зброї, боєприпасів і обладнання, які йшли в Україну в перші місяці війни. "Злочинці, волонтери та торговці зброєю в Україні намагалися викрасти частину зброї та обладнання, наданих Заходом, перш ніж їх вилучила українська розвідка", - йдеться у звіті, який цитує видання.

Нагадаємо, 11 вересня стало відомо, що десятки конгресменів із Палати представників Республіканської партії закликають припинити американську підтримку України на наступний рік попри те, що це фінансування створило великі економічні можливості для низки міст США, де будують воєнні заводи.