Новости налоговой

       Безсмертний подих корупції збито

Однією з найважливіших оцінок діяльності тих чи інших органів влади є думка пересічних громадян. Саме їх особисте ставлення до процесів, що відбуваються у державі, є найбільш впливовим чинником на ці процеси. Тому є важливим для загального результату рівень взаємодії держави та суспільства. І якщо ці загальні зусилля будуть направлені на протидію корупції, цієї ракової пухлини на тілі держави не бути.

Як результат, плідна взаємодія з громадянами у 2013 році допомогла викрити 176 службових проступків, скоєних працівниками територіальних органів Міндоходів, 4 адміністративні корупційні правопорушення та відкрити 14 кримінальних проваджень. У зв’язку з чим до 164 працівників територіальних органів Міндоходів застосовано заходи дисциплінарно-профілактичного впливу, 4 притягнуто до адміністративної відповідальності, судом винесено 3 обвинувальні вироки за скоєння службових злочинів.

Одним з важливих важелів впливу на корупційні чинники в системі органів Міндоходів є всебічна підтримка процесів протидії проявам корупції з боку суспільства. Існуючий в системі єдиний телефонний номер (044) 284-00-07 (“Пульс”) дає можливість кожному громадянину повідомити інформацію про неправомірні дії працівників органів Міндоходів, а також отримати консультації з питань, що стосується сфери діяльності Міндоходів.

  

Расширен перечень стран, с которыми Миндоходов будет обмениваться налоговой информацией  

Украина, как член Секретариата Глобального форума по прозрачности и обмену налоговой информацией, получила возможность для осуществления взаимного налогового сотрудничества с рядом оффшорных юрисдикций. Великобритания, Нидерланды и Дания распространили действие Конвенции о взаимной административной помощи в налоговых делах Совета Европы и ОЭСР на ряд своих территорий, обмен информацией с которыми ранее был невозможен.

В этот перечень вошли Ангилья, Бермудские острова, Британские Виргинские острова, Каймановы острова, Гибралтар, Остров Мэн (Великобритания), Аруба, Кюрасао, Синт - Мартен (Нидерланды), Фарерские острова и Гренландия (Дания). Кроме того, на Монсеррат и острова Теркс и Кайкос такое распространение уже действует.

Аналитики Миндоходов расширение действия Конвенции считают шагом к новым налоговым  взаимоотношениям с этими странами, поскольку до этого времени многолетние переговоры по заключению соглашений об обмене налоговой информацией были безрезультатными. Теперь же Украина, как сторона Конвенции о взаимной административной помощи, имеет законные основания для осуществления налогового обмена с этими оффшорными юрисдикциями, а это, в свою очередь, позволит эффективнее предотвращать схемам уклонения от налогообложения.

Указанная многосторонняя Конвенция предлагает широкий выбор форм взаимного налогового сотрудничества, среди которых - обмен информацией по запросу, спонтанный обмен информацией, проведение налоговых проверок за рубежом, осуществление одновременных налоговых проверок, оказание помощи во взыскании налогов и налоговой задолженности.

 

На Луганщині в 2013 році «закрили» 6 центрів незаконної конвертації грошей

Як повідомили в оперативному управлінні ГУ Міндоходів у Луганській області, встановлено 20 учасників конвертаційних центрів.

По 12 фіктивним підприємствам, які входили до їх складу, анульовано свідоцтва платників ПДВ, по 14 - виписані акти нікчемності правочинів на суму 159 млн. грн.

Оперативники встановили, що незаконними послугами конверт-центрів користувалися 411 суб'єктів господарювання. Відносно 171 з них ініційовано перевірки. Вже перевірено 136 «клієнтів» незаконних центрів, їм донараховано 33 млн. грн.

При цьому 240 підприємств самостійно відмовилися від схемного кредиту з податку на додану вартість на суму близько 4 млн. грн. ПДВ. У результаті до бюджету надійшло майже 2 млн. грн.

Всього минулого року щодо користувачів конвертаційних центрів відкрито 29 кримінальних проваджень. Матеріали, що стосуються 8 учасників «конвертів», внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

 

Міндоходів посилило захист електронної звітності

Акредитований центр сертифікації ключів ІДД Міндоходів з 1 січня 2014 року переходить на використання двох посилених сертифікатів відкритого ключа. Як стверджують фахівці Центру, такий формат криптографічних повідомлень підвищить захист та безпеку подачі звітності в електронному вигляді за допомогою електронного цифрового підпису та забезпечить високий рівень надійності захисту конфіденційної інформації.

Система цифрового підпису припускає, що кожен користувач має свій таємний ключ, який використовується для формування підпису (шифрування інформації), а також відповідний цьому таємному ключу відкритий ключ, який міститься в Сертифікаті відкритого ключа, що призначений для розшифрування ЕЦП і одержання інформації, яка знаходитиметься у звіті.

Таким чином, з 01.01.2014 року для шифрування та розшифрування інформації, яку використовують фахівці та клієнти Міндоходів, потрібно два окремих Сертифіката, що унеможливить підробку ключів та посилить захист інформації від несанкціонованої модифікації сторонніми особами.

Зазначені нововведення передбачені наказом Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 18.12.2012 року №739 «Про затвердження Вимог до форматів криптографічних повідомлень», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.01.2013 року за №108/22640.

Усі посилені сертифікати, які сформовані до дати набрання чинності даного наказу, будуть обслуговуватись до закінчення їх строку чинності. Тобто, сертифікати, отримані до 01.01.2014 року, дійсні та будуть діяти з моменту їх отримання  2 роки.

У зв’язку з нововведеннями АЦСК ІДД Міндоходів розроблено нові форми реєстраційних документів, які можна завантажити з офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД Міндоходів http://acskidd.gov.ua.

Додатково повідомляємо, що використання нових реєстраційних документів для органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної форми власності є обов’язковим з 01.01.2014 року.

 

Платник екоподатку повинен подати заяву до Міндоходів

Як розповіли в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області, суб’єкт господарювання, який є платником екологічного податку, але з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, повинен скласти заяву в довільній формі про відсутність у нього в звітному році об’єкта обчислення екологічного податку та подати її до органу Міндоходів за місцем розташування джерел забруднення.

Це потрібно зробити  не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за перший квартал звітного року.

В іншому випадку такий суб’єкт господарювання зобов’язаний подавати податкові декларації (розрахунки) екологічного податку відповідно до статті 250 Податкового кодексу України.

У відомстві підкреслили, що за неподання або несвоєчасне подання платником податкових декларацій (розрахунків)  передбачено штраф у розмірі 170 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – накладення штрафу в розмірі 1020 грн.

Нагадаємо, податковий (звітний) період для екологічного податку – календарний квартал. Декларація подається до контролюючих органів протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу,. При цьому податок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.А.Височина