Нацгвардійці розповіли Reuters про просування на Запоріжжі: "Кожні 15 хвилин падають авіабомби рф"

 Нацгвардійці розповіли Reuters про просування на Запоріжжі: "Кожні 15 хвилин падають авіабомби рф"

Для солдатів української бригади Нацгвардії "Спартан" небезпека може чатувати за кожним кущем і на кожному полі, коли вони воюють у контрнаступі проти глибоко закріплених російських сил на Запоріжжі.

Члени бригади повідомили Reuters у південному регіоні Запоріжжя, що російські війська добре знають місцевість, де вони воюють, оскільки вони окупували цю територію протягом більшої частини 18-місячної війни.

"Складність полягає в тому, що ворог повністю закріпився і встановив мінні поля. За понад півтора року війни їхні артилеристи цілили по кожному полю в цьому районі", — сказав 21-річний командир гаубиці, який на позивний "Джордан".

"Вони знають кожен дюйм землі і цілять точно, але ми ведемо ефективну контрвогневу діяльність і знищуємо їхні гаубиці, САУ та інші види артилерії", - додав він.

Інший член бригади, Степан, сказав, що просування було повільним і методичним.

"Кожен дюйм, кожне поле, кожен кущик – там вас хтось чекає, і наші сили повинні туди зайти, щоб їх там більше не було. Тільки наші хлопці", – сказав він на місці в Запорізькій області.

38-річний Степан до того, як пішов у бригаду "Спартан" Національної гвардії України, був металургом і спочатку побоювався.

"Майже кожні 15-20 хвилин тут падають їх віроломні керовані авіаційні бомби. Ніколи не знаєш, куди і кого вразить ця зброя", - сказав він. "Я не знав, чого очікувати. Але ми з часом звикли. Думаю, ми служимо гідно".

Солдати бригади пишаються своєю працею.

"Коли люди бачать Spartan (на твоєму наплечнику), вони одразу впізнають тебе. Тобі не потрібно давати жодних додаткових пояснень або пояснювати, звідки ти. Spartan говорить все", — сказав Джордан, який був студентом медичного факультету до війни.

Нагадаємо, міністр оборони Італії Гвідо Крозетто має надію на те, що бойові дії в Україні закінчаться за 7-8 місяців.

Водночас голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає, що війна в Україні триватиме, доки одна чи інша сторона не досягне політичних цілей війсковими засобами, або обидві сторони не вирішать, що вони не можуть досягти цих цілей і сядуть за стіл переговорів.