Військова допомога Україні і навчання пілотів на F-16 під загрозою через припинення роботи уряду США

Військова допомога Україні і навчання пілотів на F-16 під загрозою через припинення роботи уряду США

Речник Пентагону попередив, що військова допомога США та навчання українських військових можуть бути перервані в разі припинення роботи уряду США.

Про це заявив речник Пентагону Кріс Шервуд, повідомляє Politico.

Він зазначив, що Пентагон все ще матиме доступ до обладнання зі своїх власних запасів, звідки надходить більшість обладнання, що надсилається в Україну, у разі припинення роботи уряду США, враховуючи, що у відомства все ще є фінансування на мільярди доларів, що залишилося в рамках повноваження президента.

Але на поставку цього обладнання, а також на поточне навчання українських сил США "можуть вплинути відпустки персоналу та призупинення Міністерством оборони США "всіх видів діяльності, які вважаються несуттєвою для національної безпеки США, у разі припинення роботи", – сказав Шервуд.

Можливе припинення роботи також може вплинути на доставку та реалізацію допомоги, що надається в рамках іншої програми, відомої як "Ініціатива сприяння безпеці України", яка фінансує виробництво ключового обладнання, наприклад танків Abrams, і навчальних програм, такі як навчання українських пілотів на F-16.

США збираються розпочати поставку 31 танка M1 Abrams в Україну найближчими тижнями та очікують, що незабаром почнуть надавати українським пілотам мовну підготовку, пов’язану з F-16, заявив у понеділок речник Пентагону майор Чарлі Дітц.

"Роботи або постачання будь-якого обладнання, фінансованого за попередніми сповіщеннями USAI, наприклад навчання пілотів F-16, триватимуть, але на виконання можуть вплинути відпустки та призупинення Міністерством оборони діяльності, яка не є винятком", — сказав Шервуд.

Politico пояснює, що якщо уряд США припиняє роботу, військова діяльність зазвичай припиняється, якщо вона не вважається критичною для національної безпеки. Наприклад, під час шатдауну 2018 року сили США продовжували полювати на терористів на Близькому Сході, але навчання для десятків тисяч військовослужбовців Національної гвардії та резерву було скасовано.

CNN також зазначає, що уряд США наближається до припинення роботи, оскільки законодавці від Демократичної та Республіканської партій визнали, що до кінцевого терміну 30 вересня не буде достатньо часу для того, щоб кожна з палат ухвалила всі 12 законопроектів про асигнування.

Натомість Палаті представників і Сенату доведеться знайти короткострокове рішення, щоб дати їм більше часу для переговорів, але незрозуміло, чи зможуть вони це зробити. 

Нагадаємо, президент США Джо Байден зробив Україну ключовою темою своєї промови на 78-й Генеральній асамблеї ООН у вівторок, 19 вересня.