Дуда зізнався, що "був озлоблений", але вже готовий розмовляти із Зеленським як друг

Дуда зізнався, що "був озлоблений", але вже готовий розмовляти із Зеленським як друг

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що готовий говорити з президентом України Володимиром Зеленським як друг, щоб вирішити складні ситуації між їхніми країнами на тлі суперечки щодо імпорту зерна.

Про це повідомляє CNN

Посилаючись на слова Зеленського у вівторок на Генеральній асамблеї ООН про те, що "деякі наші друзі в Європі розігрують солідарність у політичному театрі", Дуда сказав польському каналу TVN24, що хоча його український колега не згадував конкретно Польщу, "пропозиція була, і ми всі це зрозуміли".

Відповідаючи на запитання, чи засмучений він коментарем Зеленського, Дуда відповів, що "можливо, засмучений - це занадто сильне слово".

"Я був озлоблений, я б так сказав. Я кажу так: "зберігаймо спокій, будь ласка, не піднімайте температуру, тому що це суперечка, яка стосується невеликої частини наших відносин. Не дозвольмо, щоб це вплинуло на ситуацію в цілому, тому що цьому немає жодного виправдання, і від цього виграють лише інші", - сказав Дуда.  

Він заявив, що заява польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького в середу про те, що Варшава більше не передаватиме зброю Києву, була "інтерпретована в найгірший із можливих способів".

Дуда уточнив, що прем’єр-міністр говорив про нову зброю, призначену для модернізації польської армії, і що існуючі зобов’язання Польщі перед Україною — зокрема щодо гаубиць, боєприпасів і засобів розмінування — будуть виконані.

Він також не виключив можливості відновлення поставок зброї до Києва в майбутньому.

Нагадаємо, 21 вересня міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський і його польський колега Роберт Телус домовилися знайти рішення зернової кризи, яке врахує інтереси обох країн.

Зазначається, що наступні переговори відбудуться найближчими днями, під час яких будуть обговорені підготовлені до того часу питання від обох сторін.

Президент Литви Гітанас Науседа зустрівся у США з президентами України і Польщі Володимиром Зеленським і Анджеєм Дудою, наголошуючи, що "суперечності між цими двома країнами потрібно вирішити якомога швидше".