Україна і Польща домовилися знайти рішення, щоб подолати зернову кризу

Україна і Польща домовилися знайти рішення, щоб подолати зернову кризу

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський і його польський колега Роберт Телус домовилися знайти рішення зернової кризи, яке врахує інтереси обох країн.

Про це йдеться у повідомленні Мінагрополітики України.

"Міністри обговорили ситуацію, а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовились знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн. Сторони підтвердили тісні та конструктивні відносини, які ними багаторазово демонструвались та погодили, з урахуванням цього, виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наступні переговори відбудуться найближчими днями, під час яких будуть обговорені підготовлені до того часу питання від обох сторін.

"Також польська сторона вивчить український план експорту та підготує свої пропозиції до нього", - йдеться у повідомленні.

Напередодні розмови з українським колегою Телуш казав, що польська сторона хоче знайти рішення, яке захистить польських фермерів і допоможе Україні.

"Ми чекаємо таких переговорів і готові до того, щоб такі переговори відбулися", - сказав він і додав, що Польща відкрита для пошуку рішення, яке убезпечить польський ринок, захистить його і допоможе Україні", - запевнив він польському виданню PAP.pl.

Нагадаємо, на початку вересня у Польщі заявили, що продовжать заборону на експорт українського зерна всупереч рішенню Єврокомісії про скасування обмежень з 15 вересня.

Через це Україна заявила, що подає позов до Світової організації торгівлі. 

Заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка заявив, що Україна найближчими днями запровадить ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький у відповідь пригрозив внести ще більше українських продуктів у список заборонених. 

20 вересня посла України Василя Зварича викликали до МЗС Польщі через слова президента України Володимира Зеленського на сесії Генасамблеї ООН, 19 вересня.

Під час своєї промови на сесії Генасамблеї ООН Зеленський торкнувся питання ембарго українського зерна в східних країнах ЄС: "Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі розігрує солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора".

Президент Польщі Анджей Дуда 19 вересня у Нью-Йорку на брифінгу прокоментував зернове питання, порівнявши Україну "з потопаючим, який може втопити рятівника".