Верещук про іпотеку на житло, яке знаходиться на ТОТ: "Так не має бути"

Верещук про іпотеку на житло, яке знаходиться на ТОТ: "Так не має бути"

На засіданні  Координаційного штабу з питань відновлення деокупованих територій напрацювали майбутні рішення стосовно питання заборгованості за спожиті комунальні послуги у період ведення бойових дій або тимчасової окупації, а також виплат по іпотечних кредитах на житло, яке знаходиться на ТОТ.

Про це повідомляє Мінреінтеграції. 

Під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося засідання Координаційного штабу з питань відновлення деокупованих територій. Присутні обговорили питання заборгованості за спожиті комунальні послуги у період ведення бойових дій або тимчасової окупації.

«Несправедливо, що люди мають платити за електроенергію, якою фактично не користувалися. Тому це питання потребує негайного врегулювання», – наголосила Віцепрем’єрка.

Нагадаємо, згідно з розробленою Мінреінтеграції постановою заборонено стягувати із громадян заборгованість за житлово-комунальні послуги, утворену після 24 лютого 2022 року. Заборона поширюється на території, де ведуться бойові дії або тимчасово окуповані рф, відповідно до Переліку Мінреінтеграції.

Серед іншого, обговорили питання виплат по іпотечних кредитах на житло, яке знаходиться на ТОТ. Зокрема, можливі шляхи його вирішення.

«Люди виїхали з Маріуполя, втім змушені платити банкам по іпотеці за свою нерухомість. Так не має бути, бо люди там не живуть і їхнє житло взагалі може бути зруйноване», – зазначила Ірина Верещук.

У результаті засідання учасники напрацювали контури можливих рішень проблемних питань.

Нагадаємо, органи соцзахисту мають отримати доступ до реєстру зруйнованого та пошкодженого житла. А до тих пір не можна призупиняти виплати власникам такого житла.