Єврокомісія готова розпочинати процес вступу України в ЄС, це триватиме 10 років, ― Bloomberg

Єврокомісія готова розпочинати процес вступу України в ЄС, це триватиме 10 років, ― Bloomberg

Очікується, що наступного місяця Європейська комісія рекомендуватиме розпочати багаторічний процес вступу України в ЄС.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела, які знайомі з цим питанням.

Зазначається, що Єврокомісія може наполягати на прогресі в деяких пріоритетних сферах, включаючи корупцію, як проміжні кроки, додали джерела, які побажали не називати своїх імен під час приватних переговорів.

Видання пише, що після того, як комісія надасть свою рекомендацію, лідери ЄС повинні будуть її підписати, швидше за все, на саміті в грудні. Після цього Україна приступить до тривалої процедури завершення реформ і приведення себе у відповідність із законодавством ЄС у понад 30 сферах, включаючи верховенство права та економіку.

"Немає жодного прискореного способу пришвидшити складні критерії членства, які зазвичай тривають понад десять років. Хорватія була останньою країною, яка приєдналася до блоку, і її заявка тривала 10 років, перш ніж її офіційно прийняли в 2013 році", - зазначає Bloomberg.

Для ЄС вступ України є критичним випробуванням здатності блоку приймати нових членів і адаптувати процес прийняття рішень.

Нагадаємо, 20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна швидко просувається в реформах і може швидко стати членом Європейського Союзу.

17 серпня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак сподівається, що переговори про вступ можуть розпочатися у грудні.

13 вересня міністр сільського господарства Польщі Роберт Телюс заявив, що якщо українське зерно не буде заблоковано, "Польща не погодиться на вступ України до ЄС".

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС.