Обзор новостей налоговой инспекции

Майже 8 тис. ліценцій на торгівлю алкоголем і тютюном отримали підприємці Луганщини в 2013 році

Як розповів начальник Головного управління Міндоходів у Луганській області Олександр Антіпов, до місцевого бюджету  від ліцензування в минулому році  надійшло понад 31 млн. грн. Він зазначив, що фахівці відомства ретельно контролюють ринок підакцизних товарів, щоб не допустити потрапляння на нього неякісної та шкідливої продукції, а також запобігти фактам реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку. Зокрема, в минулому році проведено 72 перевірки суб'єктів господарювання, в ході яких виявлено 98 порушень. Підприємства, які порушили законодавство, оштрафовані на 176 тис. грн. За продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім анульовано 19 ліцензій. «Ми постійно відстежуємо ситуацію на ринку підакцизної продукції, - зазначив Олександр Антіпов, - намагаємося захистити людей від контрафакту і контрабанди, зберегти їм здоров'я і забезпечити надходження до бюджету». Нагадаємо, отримати ліцензії можна в Центрах обслуговування платників області. Для цього платнику слід надати за місцем здійснення діяльності перелік документів, необхідних для її отримання.

 

З 14 січня усі автоперевізники вантажів повинні перейти на нову форму товарно-транспортної накладної

Як повідомили в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області,  згідно Наказом Міністерства інфраструктури України від 05.12.2013 № 983, починаючи з 14 січня  поточного року в Україні застосовується нова форма товарно-транспортної накладної. Тепер усі перевізники, які здійснюють перевезення вантажів в Україні автомобільним транспортом, з 14 січня цього року повинні застосовувати товарно-транспортну накладну нової форми. За її відсутності платники податку на прибуток втрачають право на відображення витрат на перевезення вантажів при розрахунку оподатковуваного прибутку, як це передбачено пп.139.1.9 п.139.1 ст.139 Податкового кодексу України. Фахівці зазначають, що цим наказом також затверджено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом. Зокрема, пунктом 11.1 зазначених Правил визначено, що товарно-транспортна накладна є основним документом на перевезення вантажів. Нова товарно-транспортна накладна у порівнянні зі скасованою формою первинної транспортної документації значно зменшилась у обсязі, не містить розрахунку вартості транспортних послуг тощо. З відредагованих Правил перевезення вантажів тепер виключено усі згадування про обов’язковість застосування при роботі вантажного автомобільного транспорту подорожніх листів. А також надане нове визначення терміну «перевізник». На відміну від раніше діючого визначення, з 14 січня 2014 року до перевізників належать не тільки особи, які надають послуги з перевезень вантажів, але й ті суб'єкти господарювання (фізичні або юридичні особи), які здійснюють перевезення вантажів автомобільними транспортними засобами за власний кошт.

 

З 2014 року змінилися ставки екологічного податку

Як розповіли в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області, з поточного року ставки екологічного податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах зросли на 25 відс. та складають тепер 100 відс. ставок екологічного податку, встановлених ст. 243 – 246 Податкового кодексу України. Нагадаємо, що в 2013 році ставки екоподатку становили 75 відс. від ставок, встановлених цими статтями Кодексу. За словами фахівців, зміни  передбачено п. 2 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Заместитель начальника ГНИ в г.Северодонецке О.А.Высочина