Армія рф навчається на своїх помилках в Україні, різниця колосальна, — WSJ

Армія рф навчається на своїх помилках в Україні, різниця колосальна, — WSJ

Російська армія адаптувалася на полі бою в Україні, навчається на своїх помилках і перейшла до стратегії виснаження Києва і Заходу. 

Про це пише The Wall Street Journal

Низька ефективність російських військових у перші дні війни шокувала багатьох на Заході і, зрештою, дозволила Україні вистояти, а потім відкинути назад значну частину російських наступальних сил. Але відтоді рф навчилася на своїх помилках, адаптуючись таким чином, щоб ускладнити для України завдання з вигнання російських військ зі своєї території.

"Ми бачили чимало сфер, де вони адаптуються, і, звичайно, ми пильно стежимо за цим", - сказав головнокомандувач ВПС США в Європі генерал Джеймс Хекер. 

Аналітики і західні чиновники кажуть, що росія вичерпала свій наступальний потенціал і не в змозі завоювати нові позиції в тих частинах Східної України, де вона все ще намагається просунутися вперед. А за деякими західними оцінками, рф втратила більше 50% своєї боєздатності.

Однак російські військові демонструють певну здатність вчитися на попередніх помилках:

  • рф стрімко втрачала авіацію на початку війни, але тепер вживає різних заходів: пілоти змінюють маршрути польотів, маскують літаки за допомогою покришок;

"Вони більше не літають у цих районах, а якщо і літають, то на малій висоті і впродовж дуже коротких проміжків часу, а потім повертаються назад", - сказав американський генерал.

  • росія додала можливості наведення до старих бомб, які вона скидає з літаків, що летять за межами досяжності української протиповітряної оборони, в тому числі з російської території. Україна намагається виявити і збити їх своїми літаками радянських часів.
  • росія також перенесла командні пункти і багато складів боєприпасів далі від лінії фронту після того, як Україна почала знищувати російську логістику за допомогою систем HIMARS. Після того, як українські військові почали використовувати бомби JDAM із супутниковим наведенням великої дальності, росіяни перенесли свої командні пункти ще далі вглиб. 
  • зараз росія краще захищає своїх солдатів, будуючи глибокі, добре укріплені окопи. Вони ховають свої танки і бронетранспортери в лісосмугах і під маскувальними сітками, здійснюючи вилазки для обстрілу українських позицій, після чого швидко відступають.

"Якщо порівняти це з початком вторгнення, то різниця колосальна. Вони засіяли поля мінами, розставили всілякі пастки, і зробили це добре", - сказав WSJ рядовий українського аеророзвідувального батальйону Олександр Солонько, який воює поблизу Роботиного.

  • На півдні росіяни збільшили використання безпілотників і керованих бомб для стримування українського наступу. Стрілоподібні вибухові дрони і FPV-дрони, начинені вибухівкою, врізаються в українську бронетехніку, медичні евакуаційні машини та піхоту, виводячи з ладу транспортні засоби, вбиваючи та скалічуючи солдатів.

Командир полку "Дніпро-1" Юрій Береза каже, що помітив відчутне збільшення використання росіянами безпілотників. За його словами, раніше в небі можна було побачити один розвідувальний БПЛА «Орлан», тепер їх цілі рої.

  • відбулося нарощування обсягів військового виробництва росії вдвічі: зі 100 до 200 танків на рік і з 1 млн снарядів на рік до 2 млн.

Нагадаємо, очікується, що у 2024 році росія збільшить свої витрати на оборону до 10,8 трильйона рублів ($112 млрд). У проекті бюджету прогнозуються загальні витрати в 2024 році на рівні 36,6 трлн рублів, що на 15% більше, ніж цього року.