У Байдена дуже стурбовані корупцією в Україні: Politico дізналося про таємну стратегію США

У Байдена дуже стурбовані корупцією в Україні: Politico дізналося про таємну стратегію США

Посадовці адміністрації президента США Джо Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, ніж вони публічно визнають.

Про це пише Politico з посиланням на конфіденційний стратегічний документ США.

Видання зазначає, що "уявлення про корупцію на високому рівні", як попереджає конфіденційна версія документа, може "підірвати довіру української громадськості та іноземних лідерів до уряду часів війни".

Politico також знайшло "малопомічену публічну версію 22-сторінкового документа, який Державний департамент США опублікував на своєму веб-сайті без шуму близько місяця тому".

"У "делікатній, але несекретній" версії довгострокового плану США викладаються численні кроки, яких Вашингтон вживає, щоб допомогти Києву викорінити посадові злочини та іншим чином реформувати низку українських секторів. У ньому наголошується, що корупція може змусити західних союзників відмовитися від боротьби України проти вторгнення росії, і що Київ не може відкладати зусилля по боротьбі з корупцією", - йдеться у статті.

Politico підкреслює, що конфіденційна версія "Інтегрованої стратегії для країни" приблизно втричі довша та містить набагато більше деталей про цілі США в Україні, від приватизації банків до допомоги у більшій кількості шкіл із вивченням англійської мови і заохочення її військових прийняти протоколи НАТО.

"Багато цілей покликані зменшити корупцію, яка мучить країну. Тихий випуск стратегії (на сайті Держдепу, - ред.) та той факт, що найжорсткіші формулювання залишили в конфіденційній версії, підкреслюють складність обміну повідомленнями, з якою стикається команда Байдена", - зазначається у статті.

У ній роблять висновок, що адміністрація Байдена хоче змусити Україну побороти хабарництво, не в останню чергу тому, що "на кону долари США". "Але занадто гучне твердження про це питання може підбадьорити противників допомоги США Україні, багато з яких є законодавцями-республіканцями, що намагаються заблокувати таку допомогу. Будь-яке сприйняття американської підтримки Києва також може змусити більше європейських країн задуматися про свою роль", - наголошується у статті.

"Коли мова йде про українців, за лаштунками відбуваються чесні розмови", – сказав Politico американський чиновник, знайомий з українською політикою, і йому надали анонімність для обговорення делікатного питання.

Другий американський чиновник, знайомий з дискусіями, підтвердив Politico, що адміністрація Байдена розмовляє з українськими лідерами про потенційне обумовлення майбутньої економічної допомоги "реформами, спрямованими на боротьбу з корупцією та перетворення України на більш привабливе місце для приватних інвестицій". Такі умови не розглядаються для військової допомоги, сказав чиновник.

Про що йдеться у конфіденційному стратегічному документі США щодо України

У конфіденційній версії описуються цілі США: допомога в реформуванні елементів апарату національної безпеки України, щоб забезпечити "децентралізований, толерантний до ризику підхід до виконання завдань" і зменшити "можливості для корупції".

Американська стратегія часто посилається на бажання змусити українську армію прийняти стандарти НАТО. Однією з очікуваних подій, зазначених у конфіденційній версії, є те, що Міністерство оборони України "створить професійний молодший офіцерський і сержантський корпус відповідно до стандартної доктрини та принципів НАТО".

"Навіть формат і зміст українських оборонних документів мають "відображати термінологію НАТО", - йдеться в конфіденційному розділі стратегії, про яку пише Politico.

Одна з цілей включає створення "плану опору на національному рівні". "Це може натякати на те, що звичайні українці будуть чинити відсіч, якщо Росія отримає більше території. Офіційний представник Державного департаменту не прояснив це питання", - зазначається у статті.

Згідно з одним із конфіденційних розділів, США також хочуть, щоб Україна виробляла власну військову техніку, створивши "внутрішню оборонну промисловість, здатну задовольнити основні потреби", а також середовище, яке стимулює стартапи оборонних інформаційних технологій.

Конфіденційна частина закликає фінансову систему України "збільшити обсяги кредитування для заохочення розширення бізнесу" та зменшити роль держави в банківському секторі.

Однією з передбачуваних віх для цього розділу є "прозоре повернення Альфа-банку у приватну власність". "Схоже, це посилання на установу, яка зараз відома як Sense Bank, яка раніше належала росії, але була націоналізована Україною", - йдеться у статті.

Politico наголошує, що стратегія США спрямована на те, щоб Україна не лише зберегла свою орієнтацію на Захід, але й розвинула особливі зв’язки з Америкою.

"Вашингтон вважає, що це станеться через англійську мову. Стратегія вказує на те, що Сполучені Штати пропонують технічну та іншу допомогу Міністерству освіти України для покращення викладання англійської мови та що вони вважають, що пропонування уроків англійської може допомогти реінтегрувати українців, звільнених від російської окупації", - йдеться у статті.

Офіційні особи США також допомагають Україні нарощувати спроможність переслідувати військові злочини у власній судовій системі. За інформацією Politico, бажані етапи включають відбір понад 2000 нових суддів і вирішення проблеми з понад 9000 скарг на неправомірну поведінку суддів.

Стратегія також закликає до відновлення дипломатичної присутності США в Україні, виходячи за межі Києва до таких міст, як Львів, Одеса, Харків і Дніпро.

Читайте також: "Україна все ще може програти війну, а росія виграти": ветеран США назвав найімовірніший сценарій