"Україна все ще може програти війну, а росія виграти": ветеран США назвав найімовірніший сценарій

"Україна все ще може програти війну, а росія виграти": ветеран США назвав найімовірніший сценарій

Росія все ще має величезні, невід'ємні переваги, і, попри всі перші успіхи, Україна все ще може програти війну.

Про це пише ветеран війни в Іраку 2003 року і колишній конституційний суддя США Девід Френч у статті для New York Times.

Він пояснив, що від української армії очікували надто багато нереалістичних результатів під час літньої кампанії цього року.

"Минулі показники України — включаючи відбиття першої російської атаки на Київ і швидке просування в наступні місяці — зробили нас нереалістичними щодо майбутніх результатів. Ми сподівалися на подібні успіхи перед обличчям набагато грізніших підготовлених укріплень. Це було нереально, і мені зрозуміло, що українські посадовці, з якими я розмовляв у травні, були явно стурбовані тим, що Захід очікує надто багато", - додав Френч.

Також він порадив не розраховувати, що ЗСУ зможуть здійснити значущий прорив, зважаючи на останні успіхи.

"Не розраховуйте на це. Абсолютно вірно, що армії можна підштовхнути до межі зламу, і поступовий успіх може врешті-решт дати вражаючі досягнення. Наприклад, після дня D союзники тижнями пробивалися через живі огорожі Нормандії в жахливих умовах, перш ніж нарешті вирватися. Але в цій ідеї є небезпека. Це може змусити командирів надто довго продовжувати наступ, підштовхувати солдатів і армії до перелому, вірячи, що справжній прорив не за горами", - додав Френч, зазначаючи, що така тактика може бути програшною.

З огляду на все це він вважає, що росія все ще може виграти.

"Так. Щоб було зрозуміло, я не бачу нічого схожого на загальний український крах або щось схоже на російський бліцкриг до перемоги, навіть якщо український контрнаступ виявиться занадто дорогим для України. Значна частина ударної сили російської армії була знищена. Але неважко помітити поєднання зміни імпульсу на полі бою в поєднанні з перспективою ослаблення підтримки Заходу, що, можливо, може призвести до форми поразки, навіть більш серйозної та деморалізуючої у певному сенсі, ніж початковий російський план підкорення Києва за лічені дні", - підкреслив Френч.

На його переконання, українці хоч і готові воювати, "вони не зможуть стримати росію без постійної підтримки Заходу".

"Це означає, що перемога росії над Україною також стане перемогою над Сполученими Штатами — і приголомшливим поворотом долі для володимира путіна після колосальних прорахунків його початкового плану", - пише Френч.

Сценарій української перемоги також є, Френч каже, це можливо, "тільки якщо західна допомога продовжуватиме надходити". Проте він прогнозує тупикову ситуацію на війні: "Я думаю, що певна форма тупикової ситуації є найбільш імовірним результатом. І під "патовою ситуацією" я маю на увазі щось інше, ніж Київ, який вимагає миру, або Україна, яка повністю витіснить росію зі своєї території. Замість цього я маю на увазі щось схоже на Корею, де атаки вперед і назад і контратаки зрештою перетворюються на щось схоже на стабільну, статичну лінію захисту". 

Нагадаємо, New York Times зазначає, що у 2023 році на війні в Україні рф хотіла повністю захопити Донбас, а Україна мала на меті розколоти російські сили наступом на півдні. Але жоден наступ не пішов за планом. Лінія фронту, після місяців виснажливих боїв і значних втрат, залишається майже незмінною. Газета проаналізувала результати наступальних кампаній росії і України, посилаючись на дані Американського інституту вивчення війни.

New York Times пише, що "якщо підсумувати здобутки обох сторін, то тепер росія контролює майже на 200 квадратних миль (517,9 квадратних кілометрів) більше території в Україні порівняно з початком року".