"Вони просто м’ясо": росія розгортає в Україні каральні батальйони, як за часів Сталіна, — Reuters

"Вони просто м’ясо": росія розгортає в Україні каральні батальйони, як за часів Сталіна, — Reuters

Російські штрафні підрозділи "Шторм-Z" складаються з п’яних новобранців, з сотень військових і цивільних правопорушників, і їх відправили на передову в Україні.

Reuters поспілкувався з 13 людьми, обізнаними у цій темі, включаючи п'ятьох бійців загону, які кажуть, що мало хто залишився у живих, щоб розповісти свою історію.

"Штурмовики — це просто м’ясо", — сказав один солдат армійської частини №40318, який у травні та червні був дислокований поблизу міста Бахмут на сході України.

Він сказав, що надав медичну допомогу групі з шести чи семи поранених бійців "Шторм-Z" на полі бою, таким чином не підкорившись наказу командира залишити людей. Він сказав, що не знає, чому командир віддав такий наказ, але стверджує, що офіцери вважали солдатів з "Шторм-Z" менш цінними, ніж звичайні війська.

Кремль переслав запитання Reuters до міністерства оборони росії, яке не відповіло на запит про коментар.

Reuters пише, що стало першою інформаційною організацією, яка зібрала вичерпну інформацію про те, як російські загони "Шторм-Z" сформовані та розгорнуті, звернувшись до кількох джерел, які безпосередньо знають, як це відбувається.

"Як солдат з в/ч № 40318, так і 13 опитаних осіб, серед яких також четверо родичів учасників "Шторм-Z", а також троє солдатів регулярних підрозділів, які взаємодіяли з загонами, усі побажали залишитися анонімними, посилаючись на побоювання репресій. Агентство Reuters перевірило особи всіх залучених бійців за допомогою судимостей, облікових записів у соціальних мережах або розмовляючи з їхніми товаришами по службі та їхніми родинами", - йдеться у статті.

Reuters  з'ясував, що штрафні загони, кожен із яких налічує близько 100-150 осіб і входять до регулярних армійських підрозділів, зазвичай відправляються на найбільш відкриті ділянки фронту  на сході та півдні України і часто зазнають великих втрат.

Троє з п'яти штурмовиків "Шторм-Z", опитаних Reuters, і родичі трьох інших описали кошмарні бої, в результаті яких більшість їхніх загонів були знищені.

Один боєць, засуджений за крадіжку, який був завербований із в'язниці, сказав, що живими залишилися 15 з 120 чоловіків у його підрозділі, який входив до складу 237-го полку. Всі інші були вбиті або поранені під час боїв під Бахмутом у червні.

Підрозділи "Шторм-Z" підпорядковуються безпосередньо Міністерству оборони рф. За словами опитаних, у загонах також об’єднують засуджених, які добровільно йдуть воювати в обмін на обіцянку помилування, і кадрових військовослужбовців, покараних за порушення дисципліни.

Згідно з Conflict Intelligence Team, незалежною організацією, яка стежить за війною, "Шторм-Z" корисний російському міністерству оборони, оскільки їх можна розгортати як одноразову піхоту. "Штурмовики просто відправляються на найнебезпечніші ділянки фронту в обороні та в атаці", - повідомили Reuters.

Хоча російське міністерство оборони ніколи не визнавало створення підрозділів "Шторм-Z", перші повідомлення про їх існування з’явилися в квітні, коли Інститут вивчення війни, американський аналітичний центр, процитував те, що, за його словами, здавалося витоком російської інформації.

Reuters не зміг визначити, скільки солдатів загалом служить у підрозділах, хоча інтерв’ю з людьми, обізнаними з цим питанням, вказують на щонайменше кілька сотень бійців "Шторм-Z", які зараз перебувають на передовій.

"Є історичний прецедент, коли військових правопорушників включали до бойових підрозділів. У 1942 році, коли Червона армія відступала від наступу нацистів, радянський лідер Йосип Сталін наказав формувати з солдатів, які запанікували або залишили свої позиції, каральні батальйони, розгорнуті на найнебезпечніших ділянках фронту", - нагадує Reuters.

Нагадаємо, 2 жовтня керівник Луганської ОВА Артем Лисогор повідомив, що жителів окупованих територій росіяни примусово забирають на війну – їх кидають в бій першочергово.