Європарламент створює для України новий фонд вартістю 50 млрд євро

Європарламент створює для України новий фонд вартістю 50 млрд євро

Депутати Європарламенту на пленарному засіданні схвалили додаткові 10 мільярдів євро на 2024-2027 роки, на додаток до 65,8 мільярдів євро, запропонованих Комісією. Цей перегляд бюджету передбачає створення спеціального Українського фонду в 50 мільярдів євро.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

"Ми прагнемо стабілізувати ситуацію в Україні за допомогою нового фонду вартістю 50 мільярдів євро, одночасно зміцнюючи економіку ЄС. Ми зміцнюємо бюджет доповненнями для міграції та забезпечуємо гнучкість реагування на кризи. Ми стимулюємо економіку ЄС за допомогою STEP. І ми стабілізуємо бюджет, виступаючи за те, щоб відсоткові виплати заборгованості у Фонді відновлення ЄС перевищували обмеження бюджету ЄС. Нам потрібні всі елементи перегляду, і нам це потрібно вчасно – до січня 2024 року – щоб увійти в рік виборів зі збалансованим бюджетом", - сказав польський депутат Європарламенту Ян Олбріхт.

Зазначається, що "у світлі останніх зовнішніх викликів, особливо російської війни проти України та зростаючих проблем міграції, євродепутати збільшили відповідні бюджетні сфери на 2 мільярди євро". Депутати Європарламенту також виділили додаткові 3 мільярди євро на нову "Платформу стратегічних технологій для Європи" (STEP) і 5 мільярдів євро на посилення спроможності ЄС реагувати на "непередбачені кризи".

"До 31 грудня 2023 року ми хочемо мати адекватні засоби для підтримки України та продовжувати пом’якшувати соціальні та економічні наслідки війни разом зі зростанням інфляції та кризою вартості життя", - сказала португальська депутатка Європарламенту Маргаріда Маркес.

Нагадаємо, у Німеччині не очікують, що Україна приєднається до ЄС до наступних виборів до Європарламенту у 2029 році.

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС