Економіка Польщі критично залежить від українців: скільки податків платять і скільки витрачають громадяни України

Економіка Польщі критично залежить від українців: скільки податків платять і скільки витрачають громадяни України

До бюджету Польщі у 2023 році не менше 6 млрд злотих податків надійдуть від працюючих українців. Крім того, у ІІ кварталі цього року українці витратили у Польщі 1,77 млрд злотих (14,73 млрд грн).

Такі дані опублікував аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal, спираючись на звіт центрального статистичного управління Польщі (GUS).

“Левова частка українців працюють, платять податки, поповнюють польський бюджет. За прогнозами на 2023 рік – не менше 6 млрд злотих податків від працюючих українців піде до бюджету Польщі. Так, Польща витратила близько $550 мільйонів на виплати українським сім’ям, які виїхали до Польщі, тікаючи від війни. Але з іншого боку, враховуючи кількість працюючих українських громадян, економіка Польщі критично залежить від українців і отримує набагато більше, ніж витрачає” — каже директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда.

Щодо вищезазначених витрат українців у Польщі у ІІ кварталі цього року, то це на 300 млн злотих більше, ніж за аналогічний період минулого року. Частка витрат людей, які приїхали з України у Польщу складає 19,3% від всієї кількості іноземців. Це друга за розміром позиція — більше витрачають тільки ті, хто приїхав з Німеччини — 4,76 млрд злотих (39.6 млрд.грн), що складає 51,8 % від загальної суми.

Всього іноземці у Польщі витратили 11,7 млрд злотих, серед них — з Чехії (13,5%), Словаччини (8,2%), Литви (4,4%), Білорусі (2,7%) і РФ (0,2%). Розрахунок проводився на основі витрат банківських карток. Аналізувались витрати з країн, які мають спільний кордон із Польщею.

В агенції кажуть, що ні відсоток, ні сума витрат українців не дивує — це найбільша група іноземців у Польщі. І витрати українців будуть зростати щонайменше до кінця року. Це обумовлено рядом чинників серед яких: збільшення кількості українців, що повертаються до Європи після літніх відпусток, активізація промисловості Польщі в процесі підготовки до різдвяних свят, через який починається період сезонних вакансій у багатьох галузях економіки, які сильно залежать від працюючих українців.

Однак у наступному році очікується, що цей приріст може сповільниться, бо значна частка українців навесні повертається додому чи їде до країн Західної Європи. Попри те, що українці все ще залишаються найбільшою групою іноземців, які працюють у Польщі, їхня частка зменшується — з 72% до 68,3% порівняно з минулим роком. У липневих реєстрах ZUS зараховано 749,1 тис., а це усього на 13,3 тис. людей більше, ніж у липні 2022 року.

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що у Польщі кількість українських біженців знизилася на 15-20% у порівнянні з початком 2023 року. Вони повертаються в Україну.

У липні дослідження Варшавського університету виявило, що у Польщі падає бажання допомагати українцям. Найбільше упереджень пробуджується в молодих польських жінок через те, що українські жінки переповнюють шлюбний ринок. Зазначається, що станом на липень у Польщі перебувало близько 1,2 мільйона біженців з України. Більшість із них жінки.