Януковича і дев'ять посадовців судитимуть за розстріл 67 мітингувальників на Майдані у Києві

Януковича і дев'ять посадовців судитимуть за розстріл 67 мітингувальників на Майдані у Києві

В Україні судитимуть колишнього президента Віктора Януковича і дев'ять посадовців за розстріл мітингувальників на Майдані незалежності у Києві в лютому 2014 року.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно вищезазначених осіб, не тільки Янукович, а й тодішні голова МВС, міністр оборони, голова СБУ та інші чиновники, які 18-20 лютого 2014 року у центрі столиці організували вчинення низки тяжких та особливо тяжких злочинів щодо протестувальників.

Розслідування встановило, що Янукович, з метою незаконного перешкоджання організації та проведенню мітингів на підтримку підписання Угоди про асоціацію з ЄС, за підбурювання представників росії, створив організовану злочинну групу.

"До її складу залучив колишніх міністра внутрішніх справ і його заступника, командувача внутрішніх військ МВС України, голову Служби безпеки і його заступника, начальника ГУ МВС в м. Києві і його заступника, командира столичного полку міліції особливого призначення "Беркут" та міністра оборони України", - йдеться у повідомленні.

Офіс генпрокурора з'ясував, що 18-20 лютого 2014 року ця злочинна група під керівництвом Януковича організувала для силової протидії та розгону демонстрантів застосування з боку представників правоохоронних органів і внутрішніх військ фізичного насильства, вогнепальної зброї, військової техніки та спецзасобів, в тому числі незаконно поставлених з рф. 

"В першій половині дня 18 лютого члени злочинної групи, використовуючи повноваження, сили і засоби очолюваних ними відомств, організували силовий розгін учасників вуличної ходи до Верховної Ради на підтримку голосування за повернення до Конституції 2004 року. Після обіду 18 лютого обвинувачені організували штурм Майдану під виглядом "антитерористичної операції", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, вранці 20 лютого розстрілювали мітингувальників саме співробітники роти спеціального призначення ПМОП "Беркут".

"Дії обвинувачених призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту. В тому числі смерті 67 цивільних. Всього постраждали 887 цивільних та 132 правоохоронця. Завдано майнові збитків на суму понад 16 млн грн", - нагадує Офіс генпрокурора. 

Нагадаємо, 29 вересня стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт стосовно експрезидента Віктора Януковича та ще трьох осіб, обвинувачених у заволодінні земельною ділянкою на території Сухолуцької сільради на Київщині.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у держзраді і пособництві у плануванні, підготовці, розв’язуванні й веденні агресивної війни і засудив його до 13 років позбавлення волі заочно.