Шольц назвав справжню причину не надсилати ракети Taurus в Україну

Шольц назвав справжню причину не надсилати ракети Taurus в Україну

Канцлер Німеччини Олаф Шольц спробував виправдати своє небажання постачати Україні крилаті ракети Taurus, назвавши причинами конституційні обмеження та ризик "ескалації війни".

Про це він заявив на пресконференції у Гранаді, пише Politico.

Проте Шольц анонсував додаткову військову підтримку Києва у вигляді ще однієї системи ППО "на зимові місяці" і стверджував, що "це те, що зараз найбільше потрібно".

"Зрештою, коли війна триває так довго, ці міркування не можуть припинитися одразу", — сказав Шольц під час прес-конференції на полях саміту Європейського політичного співтовариства в Гранаді (Іспанія) додавши, що його уряд "повинні завжди враховувати, що Конституція вимагає від нас і які наші варіанти дій".

Він додав: "Це включає, зокрема, той факт, що ми, звичайно, повинні гарантувати, що не буде ескалації війни, і що Німеччина не стане частиною конфлікту. Забезпечити це також моє завдання як канцлера".

Шольц не уточнив, які потенційні конституційні обмеження він мав на увазі, але Bild повідомляє, що канцлер був стурбований тим, що для того, щоб Україна використовувала ракети Taurus, Берліну доведеться надати геодані російських цілей і таким чином взяти більш активну роль у війна. Повідомляється, що Шольц також стурбований тим, що Україна може використати ракети для удару по Керченському мосту, який з'єднує окупований Крим з росією.

Нагадаємо, раніше газета BILD з посиланням на консультантів Шольца писала, що вони наводили різні причини не надсилання ракет Taurus Україні. З одного боку, Шольц хоче дочекатися рішення президента США Джо Байдена щодо ракет ATACMS, але з іншого боку стверджує, що ракети Taurus мають сенс лише після поставки літаків F16. Але найголовніша причина - побоювання Шольца, що Україна почне бити ракетами Taurus по території рф.