Гроші не пахнуть. Скільки у рф платять за створення фейків про Україну

Гроші не пахнуть. Скільки у рф платять за створення фейків про Україну

У росії акціонерна некомерційна організація "Діалог", яка відповідає за присутність державних органів та чиновників у соцмережах, від початку війни в Україні генерувала фейки про Україну та ЗСУ. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував, що відомо про ці бізнес-маніпуляції та скільки грошей платять у рф за пропаганду.

Роспропаганда на рейках

Згідно з результатами розслідування "Медузи", "Важливих історій" і The Bell, у 2022-му році за “роботу” "Діалог" отримав близько 9 мільярдів рублів з бюджету Мінцифри країни-агресорки.
Головна організація — АНО "Діалог" - отримала 1,8 млрд з цих коштів, ще 6,5 млрд — дочірня структура "Діалог регіони". Всього до 2024-го року "Діалог регіони" очікують отримати з бюджету 24 млрд рублів.
Що відомо:

Володимир Табак

Компанію "Діалог" очолює Володимир Табак. Він є одним з найближчих соратників першого заступника керівника Адміністрації путіна Сергія Кирієнка. Згідно зі звітами "Діалогу", його співробітники працювали над поширенням фейків.

Які меседжі просували:

  • військовослужбовці ЗСУ нібито продавали свої нагороди на Ebay;
  • українським солдатам нібито видавали пігулки, які сприяють підвищенню агресії;
  • представники української влади, ймовірно, є власниками дорогої нерухомості у Швейцарії;
  • біженцям з України надавалися передбачувано "принизливі" вакансії;
  • в Україні нібито почалася мобілізація жінок.


Наративи активно просували близько 60 осіб. За даними розслідування, серед підрядників "Діалогу" фігурують: Z-воєнкори, канали Володимира Соловйова, "Війна з фейками","Лапша медіа" та інші. У нарадах офісу "Діалогу" брали участь співробітники прокремлівського телеграм-каналу "Readovka", а також "Mash"
пише УНІАН.

Фейки та дезінформація – така ж ефективна зброя у війні, як і ракети

Чому ж стільки коштів йде на дезінформацію? За допомогою пропаганди росія намагається вплинути на настрої населення, дії військових. рф виробляє тисячі безглуздих фейків про війну в Україні. Хоча деякі з них дійсно звучать абсурдно, проте все одно впливають на обрану цільову аудиторію.Тож недооцінювати роботу російської пропагандистської машини небезпечно. Вона ефективна, адже змогла донести населенню рф у тому, що вести війну проти України – не лише нормально, але й необхідно.

В Atlantic Council (Атлантична рада англ. Atlantic Council — аналітичний центр, неурядова організація США, котра переважно досліджує міжнародні відносини атлантичної спільноти та проблеми міжнародної безпеки - ред.) зауважують, що до виправдання злочинного повномасштабного вторгнення в Україну росіяни поставилися з усією серйозністю: готувались ще з 2014 року. Аналітики організації опрацювали понад 9 тисяч пропагандистських публікацій в російських ЗМІ.


"Згідно з формулюванням Римського статуту, злочин агресії передбачає приготування і підготовку до акту агресії проти суверенної держави. У цьому контексті, на думку аналітиків Атлантичної ради, пропаганда і дезінформація, яку в росії почали поширювати задовго до початку повномасштабної війни з Україною, може бути доказом того, що російська влада готувалася до вторгнення", – йдеться у звіті.

Багаторічна інформаційна підготовка населення дала результати: у 2022 році напад на Україну підтримували понад 70% росіян.
Після початку повномасштабного вторгнення, росія лише посилила пропаганду у власних ЗМІ. Розповідали – їх спровокували на напад, а самі вони – хочуть миру. Пішли у хід і зовсім абсурдні твердження.
Список таких зібрали у
Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Серед них і популярні “біолабораторії НАТО”, і “брудна бомба”, і “військові ЗСУ – сатаністи”.


Зауважимо, що до повномасштабного російського вторгнення в Україну "Діалог" займався адмініструванням сторінок та пабліків держорганів та установ, у тому числі сторінки губернаторів, міських адміністрацій, регіональних міністерств, шкіл та дитячих садків. Тож наразі це дає їм можливість ефективно поширювати пропаганду.

Фото: УНІАН

До того ж компанія не обмежується виключно офіційними ресурсами. Так, в розслідуванні згадується паблік в "Однокласниках" під назвою "Поради для вас", в якому поширювали інформацію про діяльність Сергія Кирієнка й нібито незаконне використання Україною заборонених видів зброї.