Данія хоче збільшити поставки в Україну літаків F-16: "Ніякої втоми від війни"

Данія хоче збільшити поставки в Україну літаків F-16: "Ніякої втоми від війни"

Данія працює над "розширенням і поглибленням" коаліції країн, які зобов’язалися поставити Україні винищувачі F-16.

Про це заявила прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на щорічній сесії Парламентської асамблеї НАТО в Копенгагені, повідомляє Reuters.

"Поки українці готові вести цю війну за нашу свободу, вирішімо, що втома від війни не матиме місця в нашій трансатлантичній спільноті", — сказав Фредеріксен.

"НАТО є наріжним каменем нашої колективної безпеки, але водночас ми повинні зробити більше в Європі. Все починається і закінчується НАТО, але всередині Європи і всередині Європейського Союзу ми повинні зробити більше", - сказала вона.

Нагадаємо, Нідерланди та Данія активно намагаються навчити українських пілотів керувати F-16, а потім поставити винищувачі в Україну, щоб допомогти протистояти перевазі росії в повітрі.

Наприкінці серпня Норвегія також зобов’язалася поставити Україні F-16, тоді як 11 інших країн, включаючи Сполучені Штати, заявили, що лише допоможуть навчити українських пілотів керувати літаками.

Фредеріксен також заявила у понеділок, що НАТО та ЄС повинні краще координувати свої закупівлі зброї та боєприпасів у рамках союзу та військового альянсу.

Також нагадаємо, що Фредеріксен 6 вересня здійснила офіційний візит в Україну. Вона побувала у Бучі в Київській області і виступила у Верховній Раді.

19 вересня Данія заявила, що передасть Україні 15 модернізованих танків Т-72ЕА та 30 танків Leopard 1, а Норвегія — близько 50 гусеничних вантажівок NM199.