Данія передасть Україні 45 танків, а Норвегія — близько 50 гусеничних вантажівок NM199 (ФОТО)

Данія передасть Україні 45 танків, а Норвегія —  близько 50 гусеничних вантажівок NM199

Данія передасть Україні 15 модернізованих танків Т-72ЕА та 30 танків Leopard 1, а Норвегія —  близько 50 гусеничних вантажівок NM199.

Про це повідомляє Avisendanmark з посиланням на міністра оборони Данії Трольса Лунда Поульсена, і уряд Норвегії на своєму офіційному сайті.

"Зараз закуповуються додаткові 45 танків, які будуть передані Україні", - сказав Лунд Поульсен (V).

Він перебуває на зустрічі на базі Рамштайн у Німеччині, де велика кількість країн координує військову підтримку України.

Танки Leopard 1 на озброєнні ЗСУ

Вони придбані у співпраці з іншими країнами, зазначив Лунд Поульсен.

"Це у співпраці з іншими країнами, які мають доступ до наявних у них танків. Якщо я не переказую це словами, це тому, що нам ще потрібно налагодити формальні речі, –  сказав він.

Видання також цитує пресреліз міноборони Данії, у якому йдеться, що передача 15 танків Т-72 стала можливою у співпраці з Нідерландами та Чехією, але тільки Данія їх оплачує.

Уряд Норвегії заявив, що передасть Україні близько 50 гусеничних вантажівок. "Це важливо для забезпечення постачання в райони, де немає доріг", — каже міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Гусеничні вантажівки NM199

"Машина є гусеничною та здатна маневрувати на місцевості, недоступній для колісної техніки. Тому вони є важливим доповненням до колісних вантажівок для перевезення вантажів. Вантажівці можуть перевозити боєприпаси, продовольство та воду українським військам у польових умовах", - йдеться у повідомленні норвезького уряду.

Зазначається, що машини перебували на зберіганні в ЗСУ, але зараз знаходяться на техобслуговуванні. Носії будуть замінені через уже заплановані проекти.