Сенатори США хочуть швидко ухвалити пакет допомоги Україні на суму до $100 млрд, — WSJ

Сенатори США хочуть швидко ухвалити пакет допомоги Україні на суму до $100 млрд, — WSJ

Проукраїнські сенатори США від обох партій хочуть швидко ухвалити річний пакет допомоги Україні на суму від $60 до $100 млрд.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За інформацією джерел видання, фінансування може бути прийнято між 16 жовтня, коли Сенат повернеться з канікул, і 17 листопада — днем закінчення законопроєкту про тимчасовий бюджет.

Сенатори, з якими поспілкувався WSJ кажуть, що "є більше сенсу в одному великому пакеті, аніж в кількох менших, оскільки це додасть Україні впевненості та буде краще з політичної точки зору".

Зазначається, що сенатор Ліндсі Грем запропонував "зовнішню межу" у $60−$70 млрд як суму, необхідну для допомоги Україні до президентських виборів у США у листопаді 2024 року. Сенатор-демократ Річард Блюменталь сказав, що хотів би, щоб цифра була б ближчою до $100 млрд, але готовий піти на компроміс, якщо республіканці погодяться на $60 млрд.

Нагадаємо, у вересні президент США Джо Байден просив Конгрес ухвалити виділення додаткових $25 млрд. Додатковий запит включав приблизно 12 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків стихійних лих і 13 мільярдів доларів на оборону, включаючи допомогу Україні.

Проте 30 вересня під час голосування за тимчасове фінансування уряду США Палата представників вилучила підтримку України з закону, маючи намір розглянути питання пізніше. Це була вимога радикального крила республіканців- "трампістів" у Палаті представників.

Читайте також: "Припинення підтримки України прирече регіон на загибель": WP назвав країну, яка може розвалитися