Нардепу повідомили про підозру у розкраданні газу на суму понад 2,1 млрд грн

Нардепу повідомили про підозру у розкраданні газу на суму понад 2,1 млрд грн

НАБУ і САП повідомили народному депутату про підозру в організації заволодіння природним газом на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку.

НАБУ зазначає, що нардеп є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018 року.

За даними джерел РБК-Україна у правоохоронних органах, про підозру повідомили нардепу Ярославу Дубневичу.

За версією слідства, впродовж 2013-2017 років народний депутат організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.

"Під його контролем підприємства-власники двох ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю у НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових. 

Детективи НАБУ з'ясували, що "пільговий" газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ одержали незаконно, не плануючи використовувати його для виробництва тепла для населення. Натомість як з’ясувало слідство, цей газ вони використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок" за ринковою ціною.

Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки) у сумі понад 3,5 млрд грн.

Впродовж 2013-2018 років народний депутат організував відмивання частини вказаних коштів на суму понад 450 млн грн, перевівши їх на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування та маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні.

Наразі обвинувальні акти стосовно п’яти учасників схеми скеровано до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ" вартістю близько 800 млн грн накладено арешт.

Щодо організатора схеми - нардепа, вирішується питання обрання йому запобіжного заходу. 

Довідка: Дубневич — народний депутат Верховної Ради, входив до складу фракції Блоку Порошенка. Колишній голова Комітету з питань транспорту. Член депутатської групи "За майбутнє".

Нагадаємо, у 2019 році Верховна Рада зняла з Дубневича недоторканність і дозволила арешт нардепа. Дубневича підозрювали у розкраданні понад 93 млн грн на схемі із закупівлями в "Укрзалізниці". Вищий Антикорупційний суд арештував його із правом внесення застави у 100 млн грн, яку сплатили і Дубневич вийшов з СІЗО.