Країни G7 вигадали спосіб, як зменшити фінансову спроможність рф вести війну в Україні, — Reuters

Країни G7 вигадали спосіб, як зменшити фінансову спроможність рф вести війну в Україні

Країни G7 розглядають можливість заборонити торгівлю російськими алмазами та діамантами, щоб зменшити прибутки рф для використання у війні в Україні.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що росія є найбільшим у світі виробником необроблених алмазів та найбільшим експортером алмазів за обсягом, виробляючи 30% діамантів у світі. При цьому, державна компанія рф "Алроса" видобула майже третину всіх алмазів, видобутих у 2021 році.

На країни G7 – США, Канаду, Японію, Німеччину, Велику Британію, Італію та Францію – припадає 70% світового попиту на алмази. Але заборона також вдарить по пропозиції.

У G7 говорили про такі наміри від початку року, а 19 жовтня представники найпотужніших країн світу обговорять варіанти, як ввести цю заборону, повідомляє Reuters, посилаючись на відповідні документи.

Більшість пропозицій різних гравців ринку стосуються заборони продажу російських дорогоцінних каменів в 1 карат, а запровадити заборону можуть із 1 січня.

Нагадаємо, раніше Сполучені Штати запровадили санкції проти російського державного виробника алмазів "Алроса", але через відсутність світових обмежень у першій половині цього року дохід компанії склав 1,9 мільярда доларів.

За даними NYT, росія зуміла подолати санкції та експортний контроль, запроваджений Заходом, щоб збільшити виробництво ракет за межі довоєнного рівня, зробивши Україну особливо вразливою для посилених атак у найближчі місяці. Обходити обмеження росії вдається завдяки контрабандним потокам з електронікою через такі країни, як Вірменія та Туреччина.