Росія виробляє ракет більше, ніж до війни: Україна стане вразливою для атак у найближчі місяці,— NYT

Росія виробляє ракет більше, ніж до війни, у найближчі місяці Україна буде вразливою для атак,— NYT

Росія зуміла подолати санкції та експортний контроль, запроваджений Заходом, щоб збільшити виробництво ракет за межі довоєнного рівня, зробивши Україну особливо вразливою для посилених атак у найближчі місяці.

Про це пише The New York Times з посиланням офіційних осіб США, Європи та України.

Видання зазначає, що у результаті санкцій, за оцінками американських чиновників, росія була змушена різко сповільнити виробництво ракет та іншої зброї на початку війни в лютому 2022 року. Сповільнення тривало щонайменше на шість місяців. Але до кінця 2022 року московське військово-промислове виробництво знову почало набирати обертів, тепер це визнають американські чиновники, які говорили з NYT на умовах анонімності.

"Менш ніж за рік після початку війни росія спрямувала контрабандні потоки з електронікою через такі країни, як Вірменія та Туреччина. Американські та європейські регулятори намагалися співпрацювати, щоб обмежити експорт чіпів до росії, але їм було важко зупинити потік через країни, пов’язані з Москвою", - йдеться у статті.

Водночас, пише NYT, Україні не вистачає систем протиповітряної оборони, щоб охопити всю країну, і вона мусить обирати об’єкти, які захищає. Посилення ракетних обстрілів може подолати протиповітряну оборону країни, заявили українські чиновники.

Видання нагадує, що у жовтні 2022 року США зібрали міжнародних чиновників у Вашингтоні, щоб посилити санкції проти російської економіки. Тоді американські офіційні особи заявили, що вони вірять, що санкції та експортний контроль частково спрацювали, тому що вони стримували країни від надсилання мікрочіпів, друкованих плат, комп’ютерних процесорів та інших компонентів, необхідних для високоточної зброї, а також необхідних компонентів для дизельних двигунів, вертольотів і танків.

"Але росія швидко адаптувалася власними зусиллями, щоб забезпечити постачання необхідних частин. На сьогодні російські чиновники перебудували свою економіку на оборонне виробництво. Завдяки доходам від високих цін на енергоносії, російські служби безпеки та міністерство оборони мали змогу контрабандою провозити мікроелектроніку та інші західні матеріали, необхідні для крилатих ракет та іншої високоточної керованої зброї. У результаті військове виробництво не тільки відновилося, але й різко зросло", - зазначається у статті.

Перед війною один високопоставлений західний оборонний чиновник сказав, що росія могла виготовляти 100 танків на рік; зараз вони виробляють 200, пише NYT.

Західні офіційні особи також вважають, що росія збирається виробляти два мільйони артилерійських снарядів на рік — це вдвічі більше, ніж до війни.

В результаті цього поштовху росія зараз виробляє більше боєприпасів, ніж Сполучені Штати та Європа. Загалом Кусті Сальм, високопоставлений чиновник міністерства оборони Естонії, підрахував, що нинішнє виробництво боєприпасів у росії в сім разів перевищує виробництво Заходу.

Одним із викликів для уряду США є те, що росії потрібні не чіпи вищого класу, за якими легше відстежувати, а чіпи, які можна використовувати в широкому діапазоні речей, а не лише в керованих ракетах.

Американські та західні чиновники кажуть, що "є хороші новини". Російське виробництво все ще не встигає за тим, як швидко військові спалюють боєприпаси та зношують техніку. Наприклад, попри те, що росія збирається виробляти два мільйони боєприпасів на рік, вона одночасно стріляє понад 10 мільйонами артилерії. Це змусило Москву відчайдушно шукати альтернативні джерела для збільшення своїх запасів, намагаючись укласти збройову угоду з Північною Кореєю.

Нагадаємо, 13 вересня російський диктатор володимир путін і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин зустрілися у Владивостоці і провели закриті переговори тривалістю у понад годину. Розмова між ними йшла "про взаємодію в чутливих сферах, таких як військова взаємодія".

Ин висловив рішучу підтримку війні рф проти України, сказавши путіну, що "росія вийде переможцем у боротьбі за покарання сил зла".

Американські аналітики вважають, що північнокорейська зброя допоможе рф продовжити війну на виснаження в Україні, а також дозволить її воєнної промисловості наздогнати обсяги виробництва.