Норвегія готова заплатити близько $1,2 тис. біженцям за повернення в Україну

Норвегія готова заплатити близько $1,2 тис. біженцям за повернення в Україну

Українські біженці, які мають дійсний дозвіл на проживання в Норвегії, але хочуть повернутися до своєї країни, можуть подати заявку на грант від норвезьких органів влади.

Про це йдеться у повідомленні імміграційного управління Норвегії, зазначаючи, що грант стосується не тільки громадян України, а й всіх інших, хто має офіційний захист, сімейну імміграцію або дозвіл на проживання. 

"Ви не можете отримати допомогу на репатріацію, якщо ви є громадянином Норвегії", - наголошується у повідомленні.

Норвегія "пропонує допомогу в репатріації для всіх країн, але не може організувати зворотню поїздку до всіх країн. Пропозиція завжди залежить від ситуації з безпекою в країні, куди ви збираєтеся повернутися".

Для репатріації біженці можуть отримати 17 500 норвезьких крон готівкою (близько $1,2 тис.), "щоб повернутися додому та знову осісти в Україні".

"Якщо у вас є дозвіл на проживання зі статусом біженця (захист/притулок), ви можете втратити свій статус біженця, якщо добровільно повернетеся у свою рідну країну і там проживатимете. Якщо ви повертаєтеся до Норвегії, ви повинні повністю або частково повернути грошову підтримку, яку ви отримували, коли залишали Норвегію. Сума, яку ви повинні повернути, залежить від того, як довго ви залишалися у своїй країні", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, державний секретаріат з міграції (SEM) Швейцарії у співпраці з владою кантонів представив тимчасову стратегію добровільного повернення українських біженців додому. 

Плани базуються на скасуванні статусу тимчасового захисту (статус S) українців у Швейцарії через два-три роки після початку війни, тобто в 2024 або 2025 роках. Тоді приблизно 70 тис. українців зможуть повернутися додому. 

Розглядається початкова фінансова допомога для тих, хто повертатиметься в Україну. Вона може бути рівномірною або зменшуваною, щоб заохотити людей не чекати закінчення терміну виїзду. Зазначені суми коливаються від 1000 до 4000 швейцарських франків (1090 і 4355 доларів США) на особу залежно від фази відправлення.