Лісовий анонсував суттєві зміни у системі вищої освіти з 2024 року: що нового

В Україні готують суттєві зміни у системі вищої освіти з 2024 року: що нового

Міністр освіти Оксен Лісоий анонсував трансформацію системи вищої освіти в Україні.

Про це він написав у Facebook.

"Зміни у системі вищої освіти давно назріли. Про це говорять студенти і викладачі, керівники ЗВО та роботодавці", - підкреслив Лісовий.

Він зазначив, що 20 жовтня уряд запропонував на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який, на думку Лісового, сприятиме розвитку індивідуальних освітніх траєкторій студентів та вдосконаленню освітнього процесу у вищій освіті.

Детальніше про зміни:

  1. У студентів-контрактників з’явиться можливість регулювати строки навчання. Вони зможуть управляти своєю річною навантаженістю у межах 30-80 кредитів ЄКТС на рік, тобто завершити бакалаврську програму за 3, 4, 5 або ж 6 років. Це створить більше можливостей для вибору та свободи студентів.
  2. На бакалаврському освітньому рівні ЗВО зможуть створити міждисциплінарні програми — такі, де в межах однієї галузі вивчаються кілька спеціальностей. Студент вступає на галузь і після проходження двох курсів (або ж 60-120 кредитів ЄКТС) може обрати спеціальність у межах цієї галузі для подальшого навчання.
  3. Замість заочної та вечірньої форм здобуття освіти впроваджуємо дистанційну, яка не потребує регламентації та відповідає європейській практиці. Студенти, які нині навчаються на заочній та вечірній формах, зможуть завершити своє навчання. А починаючи з 2024 року нові вступники вже обиратимуть або денну, або дистанційну форми здобуття освіти.  

Він зазначив, що Міносвіти готове до обговорення змін.

Нагадаємо, в Україні з 1 вересня у школах діять три формати навчання: очна, онлайн і змішана. 68% освітніх закладів мають укриття різного типу. Це дозволяє розмістити там 4,7 млн учнів та вчителів.