Очільницю «Луганськ-Ниви» Надьон судитимуть за фінансування окупантів та допомогу бойовикам

Очільницю «Луганськ-Ниви» Надьон судитимуть за фінансування окупантів та допомогу бойовикам

Служба безпеки України зібрала доказову базу та скерувала до суду матеріали кримінального провадження за ч. 1 ст. 110-2 Кримінального кодексу України щодо діяльності голови наглядової ради ПАО «Луганськ-Нива» Зінаїди Надьон.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк. 

Слідство встановило, що очільниця підприємства, яке займало провідні в регіоні позиції на ринку хлібобулочної та круп’яної продукції, у 2014 році підтримала російську агресію.

У липні наступного року вона зареєструвала ПАО «Луганськ-Нива» у «державних органах лнр».

З того часу продукція підприємства реалізовувалася на тимчасово окупованій території Луганської й Донецької областей, а також незаконно вивозилася для збуту до рф через неконтрольовану Україною ділянку держкордону.

З 2015 року «ПАО «Луганск-Нива» сплачувало до бюджету самопроголошеної «лнр» податки та збори в російських рублях.

Наразі слідчі встановили, що у червні 2015-лютому 2016 та у лютому 2019-квітні 2020 років підприємство перерахувало до бюджету «лнр» понад 1,6 мільйона рублів.

Окрім цього, за даними слідства, «Луганск-Нива» регулярно постачало борошно та хлібну продукцію для потреб бойовиків російсько-терористичних угруповань, які воювали проти сил АТО та ООС на Луганщині.

Керівниці ПАО «Луганск-Нива» інкримінують фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Також на розгляді в суді перебувають матеріали завершеного кримінального провадження щодо участі Зінаїди Надьон як «депутата народного совета лнр» в організації окупаційного референдуму в Луганській області.

СБУ кваліфікувала її дії за ч. 2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) та ч. 5 ст.111-1 КК України (колабораційна діяльність).

Фігурантці загрожує до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна.

Досудове розслідування проводили слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, СБУ повідомила про підозру 40 самопроголошеним депутатам на Донеччині й Луганщині, які голосували за проведення фейкового «референдуму».