Осіннє загострення. Новинки російської пропаганди

Осіннє загострення. Новинки російської пропаганди

Проти України продовжують воювати не тільки російські збройні сили, а й потужна інформаційна машина країни-агресорки. Ворог застосовує не тільки ракети, а додає й всі потужності кремлівської пропаганди. “Сєвєродонецьк онлайн” проаналізував популярні російські наративи жовтня. Що ще вигадали прибічники путіна — читайте в нашому матеріалі.

Акценти російських фейків у жовтні

Наближаються масові відключення світла по всій Україні:
Днями низка телеграм-каналів, у тому числі й українських, ширили дописи про нібито заплановане масове відключення електроенергії по всій Україні. Інформація не відповідає дійсності. Такі вкиди рф вже не новинка. Минулого та позаминулого року, коли росія завдавала регулярних ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі нашої країни, подібні дописи регулярно з'являлися в українському інфопросторі. Щодо поточного вкиду про відключення, то “Укренерго” опублікувало його спростування

“Недоброчесні медіа і телеграм-канали почали використовувати торішні відео і сюжети, стверджуючи, що в Україні запроваджуються графіки відключень. Це пряма брехня і російське ІПСО.
Офіційно заявляємо, Укренерго не планує жодних обмежень споживання найближчим часом – якщо не будуть відновлені російські атаки на енергосистему. Маємо численні звернення і посилання на відео з твердженнями, що Укренерго начебто “від завтра” запроваджує графіки відключень. Розпалювачі штучної паніки почали користатися тим, що зараз річниця початку масованих атак на українську систему. Вони використовують торішні відео і тексти, деякі сюжети переозвучують, додаючи додаткової брехні, і видають за свіжі справжні повідомлення. Будь ласка, не ведіться.
Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття всіх потреб споживачів. Стан енергосистеми зараз не дає жодних підстав запроваджувати графіки відключень найближчим часом – якщо не буде нових обстрілів. Мета цих фейкових повідомлень – посіяти паніку, недовіру, виснажити українців. Будь ласка, користуйтеся офіційними джерелами інформації. Реальна інформація щодо відключень – лише на сайті, ФБ та Телеграм-каналі Укренерго та на офіційному сайті вашого обленерго чи у вашому особистому кабінеті споживача. Зберігайте спокій та дотримуйтесь інформаційної гігієни”.

Мобілізація після 60 років:
В анонімних телеграм-каналах поширюють інформацію, що в Україні плануються мобілізація чоловіків старше 60 років.При цьому посилаються на зареєстрований у Верховній Раді проєкт закону №10084 про внесення змін до частини 2 статті 22 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу”.
Але насправді у ньому йде мова про військових з високим рівнем профвишколу, яких військово-лікарська комісія визнала придатними за станом здоров'я, пише “Центр стратегічних комунікацій”.
Окрім того, право залишитися в ЗСУ довше за встановлений законом термін буде надано лише за особистим бажанням.
Водночас законопроєкт, яким зманіпулювали пропагандисти, може збільшити граничний вік перебування на службі, але не передбачає збільшення віку для мобілізації.

Фейки про Олену Зеленську:
Російська пропаганда дуже любить створювати фейки, які стосуються дружини президента України Олени Зеленської.
“Стоп Фейк” пише, що низка росмедіа слідом за пропагандистськими Telegram-каналами опублікували новину про те, що в Зеленської нібито виявили паспорт громадянки рф. На їхню думку, така “знахідка” з'явилася після обшуку у квартирі подружжя в Ялті.

У повідомленнях пишуть, що паспорт Зеленська отримала в Криму 9-го квітня 2014-го року. Але це лише чергова вигадка пропагандистів. На те, що документ підроблений, почали вказувати навіть користувачі соцмереж одразу після поширення фейку. Для цього використали неправильний формат фото — обличчя повинно займати не менше 70-80% фотографії, мати нейтральний вираз, а рот має бути закритий. Світлину ж взяли з соціальних мереж дружини президента. Вона була зроблена у 2023-му році, а не у 2014-му.

Російські маніпуляції навколо теракту в селі Гроза на Харківщині:
Російські медіа та пропагандистські канали почали поширювати фейки та маніпулятивні матеріали одразу після влучання російської ракети “Іскандер” у сільський магазин в селі Гроза Харківській області, у результаті якого загинули понад 50 осіб.
Фактчекерський проєкт “По той бік новин” зібрав російські маніпуляції навколо трагедії. Зокрема, журналісти зафіксували: один з телеграм-каналів, який СБУ раніше віднесло до мережі, що контролюється російськими спецслужбами, почав поширювати фейк, що нібито в обстрілі винна Україна.

Пропагандисти також заявили, що президент України на той час був в Іспанії на міжнародному форумі, тому трагедія привертає до нього увагу. А також повторили свій наратив про те, що “від України всі втомилися і все йде до припинення війни та зменшення негативу до росії”. При цьому російська “опозиційна журналістка” Юлія Латиніна припустила, що, скоріше за все, вдарили по селу Гроза тому, що засікли в одному місці велике скупчення мобільних телефонів.
Крім того, росіяни ширили меседжі, що нібито це була українська ракета та що рф нібито вдарила по дислокації військових.
Також Центр протидії дезінформації зазначив, що проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, нібито удар по кафе у селі Гроза Харківської області завдали українські військові за наказом з Офісу Президента. За інформацією пропагандистів, у цей час там начебто “знаходилися військові ЗСУ, які зібралися на поминки побратима”.


“Це цинічний та аморальний фейк, яким роспропаганда користується постійно після терактів проти мирного населення. Ворожі ресурси відпрацьовують схему з перекладання відповідальності за скоєний злочин і таким чином намагаються зіграти на випередження, щоб звинуватити Україну в терактах проти власного цивільного населення”, - заявили у ЦПД.

Як зазначив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, 5 жовтня в селі Гроза був поминальний обід через перепоховання загиблого українського військового. До цього його було поховано у Дніпрі, а родичі бажали перепоховати в селі звідки він родом. Поховання організовувала сім'я загиблого військового — син та дружина. Син захисника також був військовим. Він разом зі своєю дружиною та матір'ю були в кафе і загинули від влучання ракети.

Польща почала видавати Україні чоловіків призовного віку, які виїхали з країни після початку «спецоперації»:

Росія регулярно намагається розхитувати відносини Україна-Польща. Особливо зважаючи на ескалацію напруги між двома дружніми країнами.

  • “Польща почала видавати Україні чоловіків призовного віку, які залишили країну після початку російської спецоперації. Загалом, за даними польської влади, до Польщі з України з 24 лютого 2022 року в'їхали 80 тисяч українських чоловіків призовного віку. Ну що, хохоле, допомогли тобі твої ляхи?” (Джерело: тг канал Вежливые и Заботливые, 04.09.23).
  • “Польща почала видавати Україні чоловіків призовного віку. На польсько-українському кордоні митники обох країн спільно виявляють потенційних новобранців. А біженцям чоловічої статі, щоб отримати PESEL, необхідно надати військовий квиток, якого раніше не вимагали.PESEL – це аналог російського ІПН, без якого неможливо влаштуватися на роботу та отримати гуманітарну допомогу. Друге українські біженці люблять набагато сильніше, а от поляки й задумалися, як позбутися зайвих ротів. Наступний етап – вилов “гарматного м'яса” у пунктах видачі гуманітарки. Уявіть, як чергова “жертва російської агресії” приходить по щомісячну халяву, а його пакують для відправлення назад на батьківщину.” (Джерело: Запорожский Вестник, 04.09.23).

Насправді ж українські правоохоронці направляють Польщі запити на екстрадицію виключно тих українців, які причетні до організації нелегального трафіку мігрантів до Європейського Союзу.
Як повідомляє StopFake, пропагандисти використали статтю видання Rzeczpospolita, яке повідомило, що Польща розпочала процес екстрадиції окремої категорії українських чоловіків, причетних до незаконного трафіку людей до країн ЄС. Журналісти додають, що республіка вже передала українським колегам осіб, які за допомогою хабарів організовували нелегальний перетин українсько-польського кордону. За словами представника Головного управління поліції Польщі Маріуша Цярки, екстрадиція порушників можлива, якщо Україна подасть міжнародний запит на арешт, а польський суд ухвалить щодо нього відповідне рішення.
Висновок: йдеться не про “масову депортацію українців”, а лише про арешт і передачу до України окремих порушників.
Зауважимо, що наразі в Україні лише тривають дискусії про можливість ​​екстрадиції чоловіків, які незаконно виїхали з країни з підробленими медичними довідками. “Масової екстрадиції ухилянтів із-за кордону не планується, оскільки рішення про екстрадицію мають прийматися іноземними судами персоніфіковано за поданням українських правоохоронних органів”, - зауважує член парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки України Федір Веніславський.

“Сєвєродонецьк онлайн" нагадує: збереження інформаційної гігієни, аналіз інформації та джерел — це запорука нашої перемоги.