У США розповіли подробиці, як українські пілоти розпочали навчання на F-16 в Арізоні

У США розповіли подробиці, як українські пілоти розпочали навчання на F-16 в Арізоні

Українські пілоти розпочати у США навчання польотам на винищувачах F-16, програма триватиме кілька місяців.

Про це повідомляє жунал Air and space forces з посиланням на повідомлення ВПС США.

За словами представника американських ВПС, на початку цього тижня невелика кількість українських пілотів почала навчання у 162-му авіаційному підрозділі Національної гвардії Арізони з "основ F-16".

"Навчальна програма відповідатиме базовим знанням і навичкам кожного пілота і, як очікується, триватиме кілька місяців", — сказав представник ВПС США в заяві, наданій журналу Air & Space Forces.

Зазначається, що "162 крило" готує пілотів на базі національної гвардії Морріс, яка розташована в міжнародному аеропорту Тусона. Це єдиний підрозділ у ВПС США, якому доручено навчати іноземних пілотів на F-16 у рамках своєї повсякденної місії. База навчила пілотів понад двох десятків країн керувати F-16.

"Вони дуже добре знайомі з тим, як ми проводимо навчання іноземних військових пілотів", — сказав ще у вересні директор Повітряної національної гвардії, генерал-лейтенант Майкл А. Лох.

Типовий курс підготовки F-16 триває близько шести місяців. Однак офіційні особи США зазначили, що українські пілоти навряд будуть дотримуватися стандартної моделі, оскільки курс відповідатиме потребам України захистити своє небо від російських літаків, безпілотників і ракет. Європейські країни також навчають українських пілотів керувати F-16.

Навчання пілотів F-16 зазвичай включає значний час у аудиторії та на тренажерах на додаток до тренувань у повітрі. Іноземні пілоти F-16 також мають пройти навчання англійської мови, яке українці почали минулого місяця на авіабазі Лекленд у Техасі.

"Для України навчання буде пристосовано саме для того, що їм потрібно робити, а саме для багатоцільового використання як повітря-повітря, так і повітря-земля", – сказав Лох. "Ми навчимо їх виконувати повний багатофункціональний спектр того, що ми можемо очікувати в їхній теорії конфлікту".

"Однією з причин, чому F-16 так добре підходить для українських ВПС, є те, що він може виконувати багато функцій", — сказав генерал-лейтенант у відставці Девід А. Дептула, колишній пілот винищувача та декан Інститут аерокосмічних досліджень Мітчелла. "Він може вести бойові дії "повітря-повітря", що є критично важливою роллю для забезпечення протиповітряної оборони міст і військових районів, які потребують захисту від нападу росії в Україні".

F-16 також може використовуватися для застосування зброї класу "повітря-поверхня" і для придушення протиповітряної оборони противника. За словами Дептули, така спроможність посилить здатність України повернути свою територію, забезпечивши спроможність, яку не зможуть одні лише наземні сили.

Очікується, що українські пілоти не почнуть використовувати F-16 у бойових умовах раніше 2024 року.

Нагадаємо, Європейські країни, зокрема Нідерланди, Данія і Норвегія, пообіцяли надати Україні вживані F-16. США взяли на себе зобов’язання навчити деяких пілотів і технічний персонал обслуговування, щоб доповнити коаліцію країн, які працюють над наданням Україні F-16.

Генерал Джеймс Б. Хекер, командувач ВПС США в Європі, сказав в інтерв’ю у вересні, що "приблизно 10 пілотів" будуть навчені США. Пентагон заявив, що США також навчать "десятки" інженерів, хоча США не розкрили, чи почалося це навчання.