Постачання американських ATACMS Україні вже є "провалом", — американські і британські експерти

Постачання американських ATACMS Україні вже є "провалом", — американські і британські експерти

Постачання США ATACMS Україні вже є "провалом", оскільки підтримка Вашингтоном Києва не відповідає тактичним потребам ЗСУ у важкі зимові місяці.

Про це кажуть американські і британські експерти, пише Newsweek

"Україні треба було дати достатньо, щоб накрити всі російські аеродроми в контрольованій росією частині Україні", - заявив американський історик Філліпс П. О’Брайен.

"Росії дали час відреагувати. Це провал", — сказав О’Браєн, професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюса, Велика Британія.

Україна дебютувала зі своїми нещодавно наданими армійськими тактичними ракетами великої дальності ATACMS у подвійних ударах по російських авіабазах на початку цього місяця. Україна обстріляла об'єкти в місті Бердянськ у Запоріжжі та в Луганську.

Українські чиновники швидко відзначили ефективність ракет ATACMS. "Ці ракети є ще одним змінним принципом, який врятує багато життів серед українських військових", - сказав Newsweek Володимир Омелян, капітан українських військових і колишній міністр інфраструктури.

"Дехто звинуватив західних союзників, таких як США, у тому, що вони надають Україні військову допомогу обмеженої кількості, вкрай необхідні ресурси поступають набагато пізніше, ніж Україна просила про них або мала в них потребу", - зазначає видання.

США виступили проти цього звинувачення не лише через ATACMS, але й через 31 танк Abrams, які зараз прибули до країни. "Цього недостатньо, щоб зробити суттєві зміни в Україні", — додала раніше про танки Abrams Марина Мірон, постдокторант відділу вивчення війни Королівського коледжу Лондона, Велика Британія.

Подібне відчуття виникає з ATACMS типу "земля-поверхня". "Безперечно, нам потрібно набагато більше", – сказав у коментарі Newsweek народний депутат України Олексій Гончаренко. За його словами, ATACMS наразі виявилися "дуже ефективними", але десятки ракет не змінюють суттєвих оперативних можливостей України.

"Нам потрібні сотні з них", — сказав він, додавши, що постачання зброї крапельним способом "дуже складно для нас".

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі, відповідаючи на питання про збільшення поставок допомоги Україні протягом багатьох місяців війни, сказав, що "відмовився би від цього". Він не вважає, що США видають зброю "по краплі", сказав він британському Sky News, додавши, що США "лідирують у світі" в наданні допомоги Україні.

Нагадаємо, за даними газети NYT, США поставили Україні усього 20 ракет ATACMS . Водночас міністр МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що США регулярно постачатимуть Україні ATACMS і їхня кількість зростатиме.

Американська сторона ще не коментувала його слова.